Weg van Appingedam
Een wandelroute door het middeleeuws stadje Appingedam met hangende keukens, Tjamsweer en het gehucht Jukwerd.
Vorige week wandelde ik met mijn dochter en vandaag met mijn zoon. Ook nu is het weer een grauwe decemberdag. Op het station van Appingedam, waar de wandelroute start, worden we kunstzinnig verrast. Hier staan bijzondere stalen kunstobjecten die de unieke hangende keukens uitbeelden.
Middeleeuwse binnenstad Appingedam
In de middeleeuwse binnenstad, vooral aan de Solwerderlaan, staan prachtige oude woningen met af en toe een doorsteek naar het Damsterdiep. We wanen ons even terug in oude tijden. Appingedam was ooit de belangrijkste handelsstad in de regio en groeide uit tot een welvarende plaats. In de stad staan nog veel panden uit deze periode, zoals steenhuizen, de Nicolaïkerk en het oude raadhuis.
Hangende keukens
Vanaf de Vrouwenbrug hebben wij mooi zicht op de beroemde witte hangende keukens. Een eenzame visser zit verstopt in een nisje tussen de huizen. De keukens boven het Damsterdiep zijn de bekendste bezienswaardigheid van middeleeuwse Appingedam. Vanwege ruimtegebrek lieten de mensen de keukens boven het water uitsteken. Het stadje heeft sinds 1972 het predicaat beschermd stadsgezicht.
Het raadhuis en de Nikolaïkerk Appingedam
Het plein is verlaten en geeft een trieste aanblik. De voorgevel van het 17e-eeuwse raadhuis is prachtig met zijn sierlijke decoraties. Tegen de muur van de waag staat een kaak. Dit is een soort schandpaal. Hiervan komt de uitdrukking ‘aan de kaak gesteld’. De grote Nikolaïkerk achter het monumentale raadhuis staat deels in de stijgers.
Stadshaven Appingedam
De haven heeft ongeveer 50 ligplaatsen. Er achter staan grappige hoge puntvilla’s.
Damsterdiep
Via de oevers van het Damsterdiep verlaten we Appingedam. We lopen over een soort eilandje met nieuwbouwwoningen. Een stukje langs de weg brengt ons naar Tjamsweer. Net voor de oude klapbrug staat een monumentale molenaarswoning. Wat de hoge schoorsteen in de achtertuin doet is ons een raadsel.
Kerk van Tjamsweer
De kerk van Tjamsweer is van verre al te zien. Erachter ligt het uitgestrekte kleilandschap op ons te wachten. We gaan een onverhard pad op dat kronkelt door uitgestrekte kale akkers. Dit pad heette vroeger Jukwerder Kleilaan. Het is één van de oudste paden van de provincie Groningen. De kleigrond is kenmerkend voor Jukwerd en wijde omgeving. Vroeger stonden hier veel steenfabrieken waar de klei werd gebakken.
Jukwerd
Het wolkendek wordt steeds dikker en het wordt zelfs een beetje nevelig. Aan de overkant van het enkelspoor zien we het handjevol huizen van gehucht Jukwerd al liggen. Zo in de middle of nowhere komt er een helblauwe trein van Arriva. Het geeft een beetje kleur in het nu wel erg sombere landschap.
Kerkje van Jukwerd
Het witte kerkje van Jukwerd, dat op een wierde (terp) staat, is al vele jaren niet meer in gebruik als godshuis. Kunstenaar Rieks Pepping is nu de eigenaar. Hij kocht de kerk voor het symbolische bedrag van één gulden. De kerk doet nu dienst als woning en atelier. Achter de kerk staat nog een oud baarhuisje, waar vroeger de overledenen werden opgebaard.
Naast de kerk wordt een mooie authentieke woning gerestaureerd. We vragen ons af of dit is vanwege de vele aardbevingen in dit gebied.
Het gaat nu flink miezeren en voor we er erg in hebben, zijn onze wandelbroeken doorweekt. We bergen de camera’s op en hopen dat we in Appingedam nog een paar foto’s kunnen schieten.
Monnikenpark
Het is vanaf Jukwerd slechts een kilometer voor we Appingedam weer naderen. Hier lopen we eerst nog door het monnikenpark. De oude grafstenen herinneren aan ons een verdwenen kerkhof en kerk die onderdeel waren van een groot Augustijnenklooster.
Synagoge
Vlakbij het monnikenpark staat de synagoge van Appingedam een beetje verstopt. Als je niet oplet, loop je er zo aan voorbij. Het is een mooi gebouw met goudgele kozijnen.
Vanaf de synagoge is het nog een klein stukje naar het treinstation. Wij zijn terug gegaan naar het mooie oude centrum om onszelf op te warmen met koffie en een heerlijk stuk walnoottaart bij de gezellige lunchroom “Aan tafel bij de Daame”.
Ondanks het regenachtige weer was het een fijne wandelroute door de oude binnenstad van Appingedam met zijn schitterende hangende keukens. Het onverharde pad tussen Tjamsweer en Jukwerd heeft ons positief verrast. Ik geef de route: