Menu Sluiten

Weg van Almere

Architectuur • Stadspark • Filmwijk

Weg van Almere toont je de meest bijzondere gebouwen in Almere Centrum. De route gaat door het winkelcentrum, de Filmwijk, Lumièrepark en langs het Weerwater. Raak betoverd door de architectuur van Almere.

Architectuur Almere

Zeg je Almere, dan zeg je architectuur. Dagelijks wandelen architectuurstudenten uit de hele wereld door het spraakmakende stadshart. We hadden ons voorgenomen om de Architectuurwandeling van Almere te wandelen. Deze had ik ruim een jaar geleden gedownload van visitalmere. Nu blijkt dat deze route is ingekort van 7 naar 5 km. Jammer, maar ik heb een combi gemaakt van beide routes.

Wandelroute Almere

Spaceboxes Almere

We verlaten het centrum en gaan over de Stadswetering. In het Odeonpark vergapen we ons aan de 66 kleurrijke gestapelde ‘spaceboxes’. Meer dan de helft zijn in gebruik als studentenwoning. De woningen, met een gebruiksoppervlak van 18 m2, staan er tijdelijk. Waarom wordt dit niet meer gedaan, vragen we ons af, want dit lijkt ons een prima initiatief voor het woningtekort.

Wandelroute Almere Spaceboxes

Filmwijk

Op deze plek was ooit een olympisch dorp bedacht, met 2470 woningen. Maar Amsterdam had de toewijzing voor de OS misgelopen. In 1992 ontwikkelden opdrachtgevers en architecten bouwplannen onder het thema ‘grensverleggend bouwen’. Een bijzondere wijk was het resultaat. De straten zijn cirkelvormig aangelegd en zijn vernoemd naar beroemde acteurs en filmmakers.

Wandelroute Almere Filmwijk

Het Lumièrepark

De wandelroute gaat verder door het Lumièrepark, een verrassend groen en natuurlijk aangelegd park. Voordat je het park inloopt is er een klein strandje, vanwaar je uitkijkt op de Weerwaterbrug. Loop ook een klein stukje de brug op, want vanaf daar heb je prachtig zicht op de skyline van Almere.

Wandelroute Almere het Lumièrepark
Wandelroute Almere Weerwaterbrug

Geheimzinnige tekens

Op de boulevard langs het Weerwater zien we allemaal geheimzinnige tekens. Ze staan op bankjes, maar ook op de stoep. Het lijkt op de letter e. Na onderzoek op het internet kom ik er achter dat het hier gaat om het logo van het ‘Rondje Weerwater’, een loop- en fietsroute van ongeveer 7 km rondom het Weerwater. Volgens gemeente Almere kun je van alles zien in het logo: een zwemmer, maar ook de letter W van Weerwater. Tja, ik heb niet zo’n rijke fantasie.

Wandelroute Almere logo rondje Weerwater

Smaragd Almere

Persoonlijk vind ik dit het meest opvallende gebouw van Almere. Dit komt mede door het bijzondere kleurenconcept en de schuine vorm. Des te meer zonlicht, des te feller de kleuren. We hebben dus mazzel, want het oranje gebouw knalt er uit.

Wandelroute Almere Smaragd

De Esplanade

De Esplanade, een groot rustgevend plein ligt tegen het Weerwater. Het is er, ondanks het mooie weer, stil en verlaten. In de zomer lijkt ons dit een heerlijke plek om te genieten van het Weerwater en mensen kijken. In het water herrijst de Kunst Linie.

Wandelroute Almere de Esplanade
Wandelroute Almere de Kunst Linie

Side by Side

Aan het Weerwater staan de meeste bijzondere gebouwen. Eén ervan is Side by Side. De twee metershoge flattorens staan haaks op elkaar. Het was niet de bedoeling, maar iemand stootte ooit de maquette omver en per ongeluk stonden de twee flats haaks op elkaar. De architect vond dat wel speels en liet het zo. Een geluk bij een ongeluk. Nu zijn ze een onmiskenbaar deel van de Almeerse skyline.

Wandelroute Almere Side by Side

The Wave

Tegenover de Side by Side torens staat de Wave, een ander markant bouwwerk. Het lijkt alsof de muren van dit appartementencomplex golven.

Wandelroute Almere the Wave

Kattencafé the Coffee cat

Terwijl ik nog steeds overdonderd ben door de vele bijzondere gebouwen, staat mijn partner zich te verwonderen voor het raam van The Coffee cat, een heus kattencafé. Voor het raam ligt een main coon. Nieuwsgierig gluren we naar binnen en zien we overal klimpalen, hangplekjes voor de dertien katten. Katten en klanten kunnen hier van elkaar genieten.

Wandelroute Almere the Coffee cat

Stadshart Almere

Op de route kan het stadshart natuurlijk niet ontbreken. Hier zijn veel gezellige cafés en bekende modezaken gevestigd. Even later staan we aan de andere kant van de Smaragd. Onder in het gebouw zitten een aantal winkels, zoals de Hema. Door de bijzondere overkapping met gaten krijg je een bijzonder fraai effect.

Wandelroute Almere centrum

WTC Almere

Terwijl we terugwandelen naar het station zien we in de verte het World Trade Center Almere. ’s Avonds is dit stijlvol verlicht.

Almere is een moderne stad met vele markante gebouwen door de bijzondere architectuur. Daarnaast is het prettig lopen in Almere centrum, omdat het grotendeels autovrij is.

ALLE FOTO’S

7,5 km rondwandeling
Station Almere Centrum
Goed begaanbaar
Almere
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart >
Download gpx >
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *