Menu Sluiten

Wandelroute landgoed Nijenburg

Wandelroute Landgoed Nijenburg gaat door eeuwenoude bossen, langs karakteristieke stolpboerderijen en landhuis Nijenburg. De route is gemarkeerd met gele pijltjes.


Stolpboerderijen

Typisch voor deze streek zijn de stolpboerderijen. In zo’n boerderij bevindt zich naast het woonhuis, de schuur, de stal en de hooiopslag. Het dak heeft iets weg van een piramide. Direct aan het begin van de wandelroute staat er al een. Maar je komt tijdens deze korte route nog een aantal van deze boerderijen tegen, zo ook een mooie vlakbij de spoorwegovergang. Deze horen bij landgoed Nijenburg.

Waterwipmolen

Ik volg een mooi pad langs de rand van het bos. Links in de verte zie ik een wipwatermolen. Deze oud type poldermolen moest in de jaren zeventig wijken voor de ringweg om Alkmaar, maar is later als rijksmonument weer opgebouwd.

Als bomen konden spreken

Ik steek het bos weer in en de route gaat verder over een pad met enkele oude beuken.

Mooiste uitzicht landgoed Nijenburg

Even later neem ik een pauze op een bankje met het mooiste uitzicht van landgoed Nijenburg. In de verte zie ik de duinen van Egmond tot Bergen. Als ik mij omdraai kijk ik een bomenlaan in, die loopt tot het landhuis.

Heilooërbos

Vlak nadat ik de onbewaakte spoorwegovergang ben overgestoken, wandel ik verder door het Heilooërbos. Het frisgeel bloeiende speenkruid loopt net uit. Over een paar dagen is het hier een geel tapijt. De wilde hyacint bloeit wel al volop. In de herfst vind je in dit bos juist veel paddenstoelen die het bos speciaal maken.

Wilgenpad

Ik verlaat het bos en de route gaat verder over een fietspad. Met de wilgen langs de waterkant is dit een oer-Hollands plaatje. Een prachtig stukje van deze toch al fraaie wandelroute.

Kattenberg

In het bos ligt een kunstmatige heuvel met daarop een monumentale linde die tijdens de storm Poly zwaar is beschadigd. Ik vraag mij af of deze boom het zal overleven, maar Natuurmonumenten, die het landgoed beheert, heeft inmiddels actie ondernomen. Wil je weten welke actie, lees dan het artikel op de site van Natuurmonumenten

Landhuis Nijenburg

Op een kruispunt van paden ligt links het landhuis Nijenburg. Het dateert van omstreeks 1700. De zichtlijn vanaf het huis is speciaal aangelegd zodat de bewoners op de langste dag van het jaar de zon onder konden zien gaan.

Speelweide

Volgens de info van Natuurmonumenten zouden er op dit veld meerdere picknickbanken moeten staan. Helaas, die staan er niet (meer). Wel staat er helemaal op het eind nog een ‘gewoon’ bankje.

Kamperfoelie

Op het laatste stuk van de wandeling is het bos iets ruiger en zijn een aantal bomen bedekt met slingerende kamperfoelie. Deze schitterende klimplant bloeit ’s nachts en geurt ’s avonds. Echter nu nog niet, het voorjaar is nog maar net begonnen.

Natuurmonumenten

De route wordt beheerd door Natuurmonumenten. Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.

NatuurRoutes app

Ik had de route gewandeld met de app NatuurRoutes, maar sinds 1 mei 2024 is deze niet meer te downloaden en wordt niet meer ondersteund door Natuurmonumenten. Jammer, want ik heb de app als zeer prettig ervaren met de nodige extra informatie.

Wandelroute landgoed Nijenburg is een mooie korte wandeling waarin natuur en geschiedenis van het gebied samenkomen. De route loopt door eeuwenoude bossen, langs karakteristieke stolpboerderijen, een wipmolen en landhuis Nijenburg.

Alle foto’s

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute, waarvan sommige met fantastisch uitzicht over de Overijsselse Vecht. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
Natuurhuisje


4,2 km rondwandeling
Parkeerplaats Stetlaan
1852 HH Heiloo
Kan nat/modderig zijn
Nee
Aangelijnd toegestaan
Natuurmonumenten
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG