Kortweg Schoorl
Vogelmeer • Duinen • Bos • Heide • Uitzichten
Kortweg Schoorl is een afwisselende wandelroute door een enorm natuurgebied met bos, heide, ven, klimduinen en schitterende vergezichten.
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Buitencentrum Schoorlse Duinen, het startpunt van de wandelroute, ligt aan de rand van Nederlands hoogste duinengebied. In het buitencentrum is een winkel met wandelkaarten, natuurboeken en unieke streekproducten. Voor de inwendige mens is er Brasserie IJgenweis.
Trappen
Het eerste stuk wandelen we door een dennenbos. Zo nu en dan is het klimmen en al snel zijn we bij een van de vele trappen dat het gebied rijk is. De treden van de trap zijn vervangen door cortenstaal. Op de treden staan naamplaatjes van de donateurs.
Stuifzand
Vroeger stoof het duinzand hier om je oren. Hier is nog een klein stukje stuifzand. Een mooie combinatie samen met heide en dennen.
Duindennenbos
De Schoorlse Duinen bestaan voor een overgroot deel uit dennenbossen. Honderd jaar geleden werden deze dennenbomen aangeplant met twee redenen. Voor het vastleggen van het stuivende zand dat de dorpen teisterde en voor houtproductie om o.a. de mijnen te kunnen stutten.
Boswerkzaamheden Schoorlse Duinen
Links van ons zien we bij elk bospad een verbodsbord van het Staatsbosbeheer. Zij zijn druk bezig met het dunnen van het dennenbos. Dit betekent dat een groot gedeelte is afgesloten. Het doel is een geleidelijke ontwikkeling van monotoon dennenbos naar Atlantische duinbos. Hierdoor wordt de biodiversiteit in het gebied vergroot.
Uitkijktoren Schoorlse Duinen
We vrezen voor onze geplande route, maar wandelen toch verder, in de hoop dat we later misschien toch nog linksaf kunnen. We zijn inmiddels bij de uitkijktoren. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de polder en aan de andere kant kijken we uit over de Schoorlse Duinen. Maar helaas kunnen we hier niet linksaf en dus niet de oorspronkelijke route vervolgen.
Korte omleiding
Er zit niets anders op dan een stuk terug te lopen en dan blijkt dat we gelukkig toch het gebied in kunnen. Via de route-app Komoot stippelen we de omleiding uit die niet eens zo verkeerd is. Wel jammer is dat we nu niet langs de witte paraboolduinen komen. Maar daarvoor in de plaats struinen we via smalle kronkelende bospaadjes over duinruggen.
Wil je de omleiding wandelen? Download dan dit GPX-bestand.
Het Vogelmeer
Een klein stukje fietspad en dan komen we uit bij het Vogelmeer. Water is trouwens zeldzaam in de Schoorlse Duinen. Een uitzondering is het Vogelmeer, een verborgen parel midden in de Noord-Hollandse duinen. Het serene meertje trekt allerlei vogels.
Wateroverlast Schoorlse Duinen
Ondanks dat water, en dan bedoel ik de duinmeertjes, zeldzaam is in de Schoorlse duinen, is er toch behoorlijk wat wateroverlast van de vele regen. Het Vogelmeer is door de vele regen buiten zijn oevers getreden, waardoor een bankje in het water staat. Levert mooie plaatjes op.
Struinpaadje
Wij laten de ‘gebaande’ paden even voor wat het is, en lopen verder over een struinpaadje dwars door heide en pijpenstrootjes. Het klinkt niet alleen leuk, wij banjeren graag over dit soort eenmanspaadjes.
Opstapje
We vragen ons heel even af of we hier mogen wandelen, want het pad is soms erg smal en erg nat. Maar ja hoor, op het eind staat een opstapje bij het bekende oranjebruin bord van het Staatsbosbeheer.
Bospaviljoen De Berenkuil
Halverwege de wandeling ligt het bospaviljoen De Berenkuil. In 1947 stond hier het “Waterbosje”, een houten kiosk. Staatsbosbeheer liet het bouwvallige huisje slopen. Er kwam een rustieke kiosk met een rieten dak voor in de plaats. Dat was het begin van De Berenkuil. Wist je dat de naam Berenkuil is bedacht door de allereerste klant op Hemelvaartsdag 1963.
Heide in de Schoorlse Duinen
De heide is nu uitgebloeid, maar in de Schoorlse Duinen zijn verschillende soorten heide, zoals struikheide, dopheide en kraaiheide. Opvallend is de hoeveelheid duinheide in het gebied, zelfs onder de hoge dennenbomen zie je heideplanten.
Stilte tussen de hoge dennen
Zo, het heideveld laten we achter ons en voor ons stijgt een hoge kathedraal van dennenbomen op. Met enig ontzag steken we het dennenbos in. Het is sprookjesachtig mooi met al die herfstkleuren. De natuur is hier sowieso prachtig.
Hoogste duinen van Nederland
En dan, op het einde van de wandeling is de laatste klim naar de hoogste duin van Nederland. Met zijn 55,4 meter hoogte is de Catrijper Nok het hoogste punt in de provincie Noord-Holland en het hoogste duin van Nederland. De trap telt 249 treden en dat staat gelijk aan het beklimmen van 13 verdiepingen. Het voelt niet alsof we nu 13 verdiepingen hebben geklommen. Of hebben wij ‘gewoon’ zo’n goede conditie? Dat zal het zijn.
Uitzicht Catrijper Nok
De klim naar de Catrijper Nok, de hoogste duin van Nederland, is prima te doen. Boven genieten we van het prachtig uitzicht over het vlakke achterland aan de ene zijde en op een andere plek zien we de zee. De afdaling naar het startpunt kan beginnen.
Wandelen in de Schoorlse Duinen is altijd een cadeautje. Ondanks de werkzaamheden van Staatsbosbeheer hebben we de wandelroute Kortweg Schoorl grotendeels kunnen voltooien. De route is erg afwisselend. Je wandelt door duinen, gevarieerd bos, heide. En dan heb ik het nog niet over het schitterend Vogelmeer, prachtige uitzichten.
Alle foto’s
Horeca
Brasserie IJgenweis
De Berenkuil
Schoorlsezeeweg 2
1871 PA Schoorl
Begaanbaarheid paden
De route gaat over verharde en onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn.
Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
7,9 km rondwandeling | |
Buitencentrum Schoorlse Duinen Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl | |
Kan nat/modderig zijn | |
Ja | |
Verboden (bij het Vogelmeer) | |
Weg van Wandelen | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |