Menu Sluiten

Big Five Natuurpark Lelystad

Natuurpark • Big Five • Waterrijk

In het Natuurpark Lelystad zijn vijf interessante grote bewoners, waarvan de wisent misschien de meest imposante is. Langs de Big Five route Natuurpark Lelystad loop je de meeste kans om deze ‘Europese bizon’ en de andere 4 van de Big Five te zien. Je kunt przewalskipaarden, Pater-Davidsherten, elanden en edelherten tegenkomen.


Waterrijk gebied

Na een weekend Gent is het lekker om nog even de natuur in te gaan. Mijn zoon Mark komt met het idee om een rondwandeling te maken in Natuurpark Lelystad. Dit park is in de jaren ’70 van de vorige eeuw aangelegd. In het hart ervan werd zand gewonnen voor de aanleg van de A6. Op die uitgegraven plekken vind je nu een grote waterpartij met schiereilandjes, omzoomd met riet.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad waterrijk gebied

Met uitsterven bedreigd

We zijn nog maar net in het park, als Mark een wisent in de bosjes ziet liggen. We lopen naar het hek, als de wisent ineens gaat staan. Wow, wat een groot beest. Hij blijft ons aankijken, maar verroert zich verder niet. Deze Europese wisent was bijna uitgestorven in Rusland, Letland en Polen. Even later hebben we nog een keer mazzel: een aantal wisenten luieren in het gras.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad wisent

Wisent
Wisenten zijn de grootste en zwaarste zoogdieren van het Europese continent. Ze wegen ongeveer 1000 kilo en zijn ongeveer 1,90 meter hoog. Vrouwtjes zijn iets lichter en kleiner. In de winter verkleurt de vacht van licht naar donker en zijn de haren langer en ruiger.

Przewalskipaarden

Iets verder lopen Przewalskipaarden. Omdat ik deze wel vaker heb gespot in andere natuurgebieden, lopen we hier vrij snel aan voorbij. In Mongolië ging het aantal Przewalskipaarden ernstig achteruit. Van de dieren uit Natuurpark Lelystad worden nakomelingen teruggebracht naar hun oorspronkelijk leefgebied. De aantallen nemen nu gelukkig weer toe.

Uitkijkpunt

Er zijn meerdere plekken op de route waar je kunt afwijken van het verharde pad. Vanaf uitkijkpunten heb je fraai zicht op de open vlaktes met groepjes bomen. En met een beetje geluk loopt een kudde wisenten of Przewalskipaarden voorbij. Wij zagen twee Pater-Davidsherten redelijk dichtbij. Toen er een gezin met enthousiaste kinderen aan kwam lopen, gingen ze er als een speer vandoor. Helaas hebben we ze daarna niet meer gespot.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad uitkijkpunt

Pater-Davidsherten
De Pater-Davidsherten stammen rechtstreeks af van de laatste exemplaren in de wereld. Die werden door de Chinese keizer gehouden op een jachtterrein. De Franse pater David ontdekte de soort in 1865 en schonk de laatste 16 dieren aan Europese dierentuinen. Dankzij fokprogramma’s zijn deze bijzondere herten voor uitsterven behoed. In China leven zelfs weer enkele kuddes in het wild.

Bos Natuurpark Lelystad

Ik ben blij verrast door de natuur in het park. Niet alleen de dieren hebben veel leefruimte, maar ook het gemengde bos is ruim opgezet. De eerste bomen werden in het Natuurpark al in 1972 aangeplant en zijn dus al vijftig jaar oud. We zien veel grote populieren, essen, eiken, beuken en abelen. Over het water hangen kleurrijke bruggetjes.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad bos

Bevers

Naast de Big Five, wilde zwijnen en otters zitten hier ook bevers. Langs een water staat een boom er zeer gevaarlijk bij.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad bever

Wilde zwijnen

Het wilde zwijn hoort niet bij de Big Five, maar het is toch wel leuk om erlangs te wandelen. Deze harige beesten hebben een sterke neus en woelen van alles om. Ook deze zien we vandaag helaas niet. Geen grote keiler, zeug of gestreepte frisling. In het Natuurpark worden regelmatig biggen geboren, maar blijkbaar hebben ook zij hier genoeg ruimte om zich te verbergen voor de mens.

Elanden

Iets verder wandelen we langs het weiland waar elanden vrij rondlopen. Helaas laten zij zich vandaag ook niet zien. De eland was het eerste dier dat een plek kreeg in het Natuurpark Lelystad. Dit was in 1975. Zij hebben grote invloed op de begroeiing van het park. Deze grootste hertachtige kan wel 2 meter hoog worden.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad eland

Edelherten

De route gaat dwars door het leefgebied van de edelherten. In het Natuurpark zijn tientallen. Met een beetje geluk zie je er een. Er is zelfs een heuvel met uitzicht op de herten. Het leefgebied is zo groot, dat wij ook deze schitterende dieren niet waarnemen. Met de hond mag je hier niet lopen, dan moet je om het gebied heen.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad edelherten

Otters

Als we bijna op het eind van onze wandeling zijn, zien we, achter een hek, een otter op een wandelaar afrennen. Misschien denkt hij dat hij wat lekkers krijgt. Wat even later ook zo is, het is namelijk voedertijd. Brutaal om zich heen kijkend, eet hij zijn visje in rap tempo op. Even later sprint hij het water in en speelt spelletjes met de gillende kinderen, die het allemaal even leuk vinden.

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad otter

Ondanks dat we niet alle dieren van de Big Five hebben gezien, is de Big Five route Natuurpark Lelystad een aanrader. Je moet het niet vergelijken met een dierenpark, want dat is het niet. Ik kom zeker nog een keer terug, maar dan heel vroeg in de ochtend, in de hoop om dan de complete Big Five te kunnen afstrepen. 

ALLE FOTO’S

Wandelroute Big Five Natuurpark Lelystad kaart
6,5 km rondwandeling
Bezoekerscentrum
Natuurpark Lelystad
Vlotgrasweg 11
8219 PP Lelystad
Goed begaanbaar
Bezoekerscentrum
Verboden (wel een alternatief)
Het Flevo-landschap
Download kaart >
Download gpx >
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *