Menu Sluiten

Wandelen met voetartrose: dl. 1


Sinds oktober 2019 weet ik dat ik artrose heb in beide voeten en mijn rechter enkel. Ondanks de artrose wil ik zo veel mogelijk blijven wandelen. Deze blogs gaan dan ook over de combinatie van voetartrose met (lange afstands) wandelen.

Ik heb eindelijk heb weer tijd om te wandelen en te schrijven. Doordat ik onlangs verhuisd ben, had ik het druk met dozen inpakken, uitpakken en klussen. Jullie kennen het vast wel. Er is in en om het huis nog genoeg te doen, maar dat heeft geen haast. Ik hou jullie vanaf nu maandelijks op de hoogte van mijn leven met voetartrose en alles wat daarbij komt te kijken.

Piriformis syndroom

Een klein jaar heb ik last van pijn in mijn rechter bil. Vooral bij het opstaan schoot het er zo maar spontaan in, waardoor ik pijn kreeg in de onderrug. Nu toch maar eens een afspraak gemaakt bij de fysiotherapeut en nu is er sprake van het piriformis syndroom. Ik laat de medische details maar achterwege, anders wordt het een te medisch verhaal. De fysiotherapeut behandelde een aantal triggerpoints en daarnaast heb ik oefeningen meegekregen.

Yoga

Ook heb ik de yoga weer opgepakt en wat heb ik dat gemist. De eerste dagen heb ik yoga beoefend met specifieke oefeningen voor de piriformis spier, maar sinds vandaag weer mijn ‘eigen’ half uurtje met allerlei poses. Het was heerlijk!

Wandelen

Ondanks de pijnlijke piriformus spier mag ik gelukkig (bijna) alles blijven doen. Dus ben ik er gisteren afgereisd naar Oosterwolde in Gelderland. Naast Utrecht zijn er in Gelderland vele leuke klompenpaden. Ik koos voor het Eekterpad, met een afstand van ruim 8 km, omdat ik een langere afstand nog niet aan durfde vanwege de behandeling.  Naast een prachtige lentedag was dit een leuk klompenpad.

Voetartrose

Met mijn voeten gaat het goed, ik heb weinig tot geen last van de voetartrose, maar eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk. Door de verhuizing had ik niet veel gewandeld, al moet ik toegeven dat het sjouwen met dozen toch ook best vermoeiend is. Daarnaast woon ik in een waterrijk gebied dat meer uitnodigt om te varen en/of fietsen dan te wandelen. Zo krijgen de voeten ook wat meer rust.

Leefstijl

In mijn kennismakingsblog liet ik weten iets aan mijn leefstijl te willen doen, maar in de praktijk is dat toch lastig. Ondanks dat ik dagelijks voldoende beweeg en gezond de dag begin, gaat het halverwege mis. Ik ben een echte zoetekauw en emotie-eter. De verhuizing gaf behoorlijk wat onrust en stress, waardoor ik meer ga eten en dan vooral snoepen. Natuurlijk weet ik dat het averechts werkt, maar het nuttigen van suiker lijkt wel een verslaving. Als iemand nog tips heeft hoe dit te veranderen, dan hoor ik het graag.

Dit is een eerste update over mijn leven met voetartrose, tot de volgende in mei!

Wat kun jij tegen artrose doen?

Artrose is (nog) niet te genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm, want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen. Lees hoe artrose mij, jou en ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

Wil jij donateur worden? Ga dan naar de website van:

Hartelijke groet,

Detty

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *