Menu Sluiten

Wandelen met voetartrose: dl. 2


Sinds oktober 2019 weet ik dat ik artrose heb in beide voeten en mijn rechter enkel. Ondanks de artrose wil ik zo veel mogelijk blijven wandelen. Deze blogs gaan dan ook over de combinatie van voetartrose met (lange afstands) wandelen.

Stijfheid in de voeten

Afgelopen zomer had ik enige tijd dagelijks last van stijfheid in mijn beide voeten. Ik merkte dat de angst, om niet meer mijn lange wandelingen te kunnen doen, toenam. En ik zat met de volgende vragen:

  • Wat is wijsheid?
  • Welke afstanden kan ik nog wandelen?
  • Hoeveel dagen aaneengesloten kan ik nog wandelen bij welke afstand?

Straks zal ik dieper ingaan op deze vragen.

Wat is voetartrose?

Bij artrose, ook wel slijtagereuma genoemd, is het kraakbeen in de gewrichten blijvend beschadigd. Het is dus een progressieve ziekte. Bij artrose in de voet is het kraakbeen in de voet of enkel aangetast.

Wat mag je niet meer doen als je voetartrose hebt?

In principe mag je alles blijven doen, mits je maar geen Santiago de Compostella in twee weken wil wandelen. Hiermee bedoel ik dat het niet verstandig is om een week of zelfs weken aaneengesloten lange afstanden te wandelen. Er komt dan teveel druk op de voeten en enkels. Bij artrose is het juist belangrijk om te blijven bewegen.

Wat is wijsheid?

Luisteren naar je lichaam
Blijven bewegen is dus belangrijk, maar blijf naar je lichaam luisteren. Sinds de diagnose gebruik ik goede aangepaste steunzolen van Voetencentrum Wender. Mijn podotherapeut legde ooit uit dat ik goed naar mijn lichaam moet luisteren en ontdekken wat mijn belastbaarheid is. Ik vind het moeilijk om die belastbaarheid goed inzichtelijk te krijgen, want misschien horen de pijntjes er ‘gewoon’ bij?

Neem rust bij ontstekingen
Rond de zomer had ik een lichte verdikking op de knobbel (malleolus lateralis) aan de buitenkant van mijn rechter enkel, maar deze was na een dag rust weer weg.

Kun je wandelen met voetartrose?

Het antwoord is simpelweg: ja. Misschien denk je dat wandelen juist averechts werkt bij voetartrose. Maar onlangs las ik een artikel waarin stond dat ook wandelen juist goed is voor mensen met artrose in de voeten. Al blijft het zoeken naar de juiste balans.

Dagtochten

Doordat ik tijdens de zomer meer last had van stijfheid, durfde ik nauwelijks nog lange afstanden te wandelen, zeg maar alles boven de 15 km. Ik heb sindsdien de wandelroutes aangepast op afstand tot een maximum van 15 km.

Meerdaagse tochten

Een hele week lange afstanden wandelen werd mij door de huisarts afgeraden en daar heb ik mij altijd aangehouden. Twee dagen aaneengesloten 14 km gaat prima, maar ik denk dat ik dat niet wekelijks zou moeten doen, al heb ik dat nog niet getest.

Het werkt voor mij, tot nu toe, het beste als ik bij afstanden boven de 10 km een aantal dagen rust tussen neem. Tot nu toe werkt dat goed. Ik ervaar al maanden geen stijfheid meer in mijn voeten en van ontstekingen is geen sprake. Jippie!

LAW’s en Streekpaden wandel ik dus nog steeds, maar dan hooguit twee dagen aaneengesloten afstanden tot 15 km. Heel soms is er een uitschieter van 17 km, maar dan neem ik daarna direct een aantal dagen rust. Fietsen is dan een prima alternatief!

Leefstijl met artrose

Gezonde voeding
Als je (voet)artrose hebt is een gezond gewicht erg belangrijk. Maar het hanteren van een gezonde leefstijl, vind ik nog steeds moeilijk. Ik ben een emotie-eter en in tijden van stress hunker ik meer naar zoet. Jammer, maar het is soms even niet anders. Ik weet waar de angel zit en er zijn ook tijden dat het hartstikke goed gaat. Ik vind koken en bakken leuk en probeer graag nieuwe en gezonde gerechten uit.

Beweging
Een gezonde leefstijl bestaat niet alleen uit voeding. Voldoende beweging, slaap en ontspanning is net zo belangrijk. Ik beweeg op zich voldoende, maar het kan natuurlijk altijd beter. Het najaar en winter van 2023 waren behoorlijk nat, waardoor ik veel minder buiten kwam. Slecht excuus natuurlijk, ik weet het. Ik heb toen een crosstrainer aangeschaft en die bevalt goed. Ideaal voor mensen met gewrichtsklachten.

Dus beste lezers, het gaat tot nu toe nog steeds goed en blijf ik lange afstanden t/m 15 km wandelen.

Wat kun jij tegen artrose doen?

Artrose is (nog) niet te genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm, want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen. Lees hoe artrose mij, jou en ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

Wil jij donateur worden? Ga dan naar de website van:

Hartelijke groet,

Detty

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *