Menu Sluiten

Wandelen met holvoeten


Platvoeten kennen we allemaal, maar er bestaan ook holvoeten. Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose artrose in mijn beide middenvoeten. De holle voeten is hiervan de oorzaak. Jaren heb ik zonder problemen lange afstanden gewandeld, maar sinds kort heb ik allerlei klachten en pijn aan de voeten. Waarschijnlijk komt dit mede door de holvoeten. Kun je dan wandelen met holvoeten? Ja, dat kan zeker. In dit artikel leg ik uit wat holvoeten zijn, de problemen die ze kunnen geven en geef ik enkele tips voor het aangenamer wandelen met holvoeten.

Wat zijn holvoeten?

Holvoeten, ook wel Pes Cavus genoemd, zijn voeten met een abnormaal hoge voetboog. Eigenlijk het tegenovergestelde van platvoeten.

Hoe ontstaan holvoeten?

Holvoeten kunnen aangeboren zijn, maar er zijn meer oorzaken voor holvoeten, zoals:

  • Genetische en aangeboren factoren
    Sommige mensen worden geboren met een holvoet, vaak als gevolg van genetische aanleg.
  • Neuromusculaire aandoening
    Bepaalde ziekten, zoals polio en spierdystrofie kunnen leiden tot een hoge voetboog. Dit wordt veroorzaakt door spierzwakte en een onevenwichtige spierspanning.
  • Trauma
    Letsels aan de voet of enkel, zoals een gebroken bot of beschadigde zenuw, kunnen resulteren in een holvoet. Dertig jaar geleden reed er, tijdens een wandeltocht in Engeland, de bestuurder een auto over mijn voet en bleef daar van schrik bovenop staan. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de oorzaak is van mijn holvoeten.
  • Andere medische aandoeningen
    Een beroerte kan ook veranderingen in de voetboog veroorzaken.

Hoe mijn holvoeten zijn ontstaan weet ik niet. Mijn ouders leven niet meer, dus ik kan het mijn moeder niet vragen. Wel weet ik dat ik altijd een beetje ‘vreemd’ liep en vaak struikelde. Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat ik ben geboren met holvoeten.

Welke klachten geven holvoeten?

Holvoeten kunnen verschillende klachten veroorzaken. Zo heb ik bijvoorbeeld stijve (achilles)pezen en kuitspieren en moeite met balansoefeningen. De meest voorkomende problemen die holvoeten kunnen geven zijn:

  • Pijn
    Door de verhoogde druk op de bal van de voet en de hiel kunnen pijnklachten ontstaan, vooral tijdens het lopen of staan.
  • Eeltvorming en likdoorns
    Door de verhoogde druk op bepaalde punten ontstaan vaak eelt en likdoorns. Hier heb ik gelukkig (nog) geen last van.
  • Instabiliteit
    De abnormaal hoge boog kan leiden tot een verminderde stabiliteit, wat het risico op verstuikingen verhoogt.
  • Zenuwpijn
    De zenuwen in de voet kunnen onder druk komen te staan, wat tot zenuwpijn kan leiden.
  • Biomechanische problemen
    Holvoeten kunnen leiden tot een verhoogd risico op letsels aan de enkels, knieën, heupen en rug. Zo heb ik mede door de holvoeten een achillespeesontsteking gekregen. Door de holvoeten wordt de achillespees namelijk extra belast.

Oorzaken van achillespeesontsteking door holvoeten zijn:

  • Abnormale loop- en standpatroon
    Zoals ik hierboven al schreef hebben mensen met holvoeten vaak een abnormale manier van lopen en staan. De achillespees moet hierdoor hard werken om de voet te stabiliseren en voort te bewegen. Daarom zijn balansoefeningen voor mij zwaar, maar oh zo belangrijk om te oefenen.
  • Verhoogde spanning op de pees
    Door de verhoogde voetboog is de flexibiliteit van mijn voeten veel minder. Ook dit verhoogt de spanning op de achillespees, vooral tijdens lopen, rennen en springen. Vandaar dat zelfs wandelen nu pijn doet en heeft geleid tot een achillespeesontsteking.
  • Verhoogde pronatie of supinatie
    Mensen met holvoeten, ik ook, neigen soms meer te supineren. Dat is het naar buiten rollen van de voet of overmatig proneren, het overmatig naar binnen rollen van de voet. Dit overbelast de achillespees doordat het onderbeen niet recht boven de achillespees staat. Ik supineer. Dit probleem kwam jaren geleden naar voren toen ik hardloopschoenen liet aanmeten.

Meer over achillespeesontsteking lees je in het artikel ‘Achillespeesontsteking: oorzaak, symptomen en behandeling‘.

Hoe ga je om met holvoeten?

Holvoeten hebben een andere aanpak nodig dan ‘gewone’ voeten. In principe is er dus prima mee te leven en te wandelen. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de oorzaak moet je denken aan:

  • Goed schoeisel
    Draag goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning. Koop schoenen bij een gespecialiseerde schoenenwinkel.
  • Inlegzolen en ortheses
    Mijn op maat gemaakte podologische inlegzolen ondersteunen de voetboog en verminderen hiermee de drukpunten. In het midden van de zolen zitten en behoorlijke verhoging. Ze zitten heerlijk.
  • Fysiotherapie
    Oefeningen om de spieren rond de voet en enkel te versterken en de flexibiliteit te verbeteren kunnen nuttig zijn.
  • Medicatie
    Pijnstillers of ontstekingsremmende medicatie kunnen helpen bij het beheersen van de pijn. Pas hiermee op.
  • Chirurgie
    In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de voetboog te corrigeren en de druk op de zenuwen te verminderen.
  • Aanpassingen aan activiteiten
    Het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren kan helpen. Voor mij betekent dit dat springen of hardlopen, tennis etc. niet meer kunnen.

Zelf heb ik dus tot heden nooit echte problemen gehad met de holvoeten. Ik gebruik al jaren goede podologische inlegzolen en wandel op Meindl Comfort Fit schoenen. Maar, laat je wel goed adviseren!

Detty Zwaneveld

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *