Menu Sluiten

Wandelen in je eentje


Helemaal in het begin van de coronacrisis werd ons aangeraden om zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden. Ga zoveel mogelijk alleen op pad. Dat was het advies van RIVM.

Voor de coronacrisis wandelde ik 1x per week 20 km in groepsverband. Tijdens de slimme lockdown miste ik die ‘dagjes uit’. Er was maar één manier om dat te blijven doen en dat was door alleen op pad te gaan. Ik wandelde wel vaker alleen, maar nooit afstanden boven de 10km.

Voordelen van alleen wandelen

Lange afstanden wandelen in je uppie, hoe leuk kan dat zijn hoor ik velen zeggen. Nou, heel leuk weet ik nu. Het heeft zoveel voordelen. Ik hoef met niemand rekening te houden. Ik zoek van tevoren een mooie route uit en plan een dag in. Ik sta die dag vroeg op, maak mijn lunchpakket en een thermoskan koffie en pak mijn rugzak in. Om drukte te vermijden zorg ik ervoor dat ik om hooguit 10 uur start met wandelen. En vanaf een parkeerplaats begint ‘mijn dagje uit’. Zodra ik uit de auto stap, word ik meestal al verwelkomd door de vogels. Alsof ze alleen voor mij fluiten. Ik sta soms bewust even stil, zodat ik mij nog meer kan focussen op al het moois.

Het zijn echter niet alleen de geluiden die beter binnenkomen. Als je alleen wandelt zie je ook veel meer, je wordt namelijk niet afgeleid door gesprekken. Zo zie ik de prachtige kleuren van de voorjaarsbloemen die nu overal te bewonderen zijn, de dieren die staan te dartelen in de wei. Blij dat ze weer naar buiten mogen. In gezelschap loop je er vaak aan voorbij.

Ik kan zoveel foto’s maken of stilstaan wanneer ik wil. Ook hoef ik geen rekening te houden met het tempo van een ander of hoe vaak en hoelang ik wil pauzeren. Ik neem meestal een boek mee, zodat ik soms een hele tijd op een mooi plekje kan zitten lezen, helemaal opgaand in het boek met de zon op mijn gezicht.

Alleen wandelen is niet zielig

Alleen wandelen is niet zielig, integendeel. Ik voel mij enorm verbonden met de natuur. Door al die schoonheid, de geluiden en vooral de rust voel ik mij tevreden. Ik heb onderweg soms ontzettend leuke ontmoetingen met andere mensen, waardoor er bijzondere gesprekken ontstaan. Ik maak juist sneller contact met anderen dan als ik niet alleen zou wandelen.

Zelf proberen?

Lijkt het je nog steeds eng? Begin dan met een kort rondje vanuit je huis en maak deze rondes groter. Bouw dit op en neem vervolgens een uitgezette route in een gebied dat je kent. Probeer je te focussen op alle zintuigen en GENIET!

Detty Zwaneveld

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *