Menu Sluiten

Wandelen en yoga


Na een lange wandeling ben ik vaak stijf, vooral in de benen. Vroeger beoefende ik bijna dagelijks yoga. Dat is ruim een jaar blijven liggen, maar sinds een paar weken sta ik na het ontwaken weer op de yogamat. En wat heb ik dat gemist. Heerlijk is het. In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met de voordelen van yoga voor wandelen.

Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude techniek waarbij je je geest, gevoel en lichaam leert beheersen. Oorspronkelijk komt yoga uit het Hindoeïsme, maar vandaag de dag wordt yoga door mensen van alle achtergronden beoefend.

Waarom is yoga goed voor wandelaars?

Ik gebruik yoga voornamelijk om pijn en spanning in mijn benen en rug te voorkomen en te laten verdwijnen, maar ook als meditatie. Ik heb jarenlang lessen gevolgd op een sportschool en bij een yoga studio. Daar heb ik veel geleerd. Sinds ik weer iedere ochtend op de yoga mat sta is mijn lichaam minder stijf en voel ik welke lichaamsdelen meer aandacht verdienen.

Moet je lenig zijn voor yoga?

Het antwoord is nee. Er wordt vaak gedacht dat yoga alleen voor lenige mensen is, maar dat is niet waar. Iedereen kan het, want het gaat er bij yoga niet om wie de beste is.

Wat heb ik zelf aan yoga?

Naast meer lenigheid leerde ik door yoga mijn grenzen te verleggen, zowel lichamelijk als psychisch. Ik begrijp mezelf nu veel beter, ben assertiever en kan mijn emoties beter reguleren. Yoga maakt mijn lichaam en emoties los.

Wat zijn de voordelen van yoga?

Ik noemde hierboven al een paar,  maar yoga heeft veel meer voordelen. Zo zorgt yoga voor:

 • Sterke spieren en botten
 • Soepele gewrichten
 • Grotere lenigheid
 • Beter uithoudingsvermogen
 • Betere nachtrust
 • Minder stress en meer rust
 • Beter evenwicht
 • Meer bewustwording
 • Acceptatie
 • Beter reguleren emoties
 • Beter grenzen verleggen en respecteren

Welke soorten yoga zijn er?

Er zijn verschillende vormen van yoga, dus eigenlijk is er voor iedereen wel wat wils. De bekendste vorm is de hatha yoga, die wordt gezien als de basis van yoga. In de hatha yoga heb je staande, liggende of zittende houdingen die worden aangeboden in een bepaalde serie.

Ik noem hieronder een aantal van de vele yoga stijlen:

Dynamische vormen:
Flow yoga is een dynamische vorm waarbij alles draait om spierkracht.

Rustige vorm:
Bij yin yoga blijf je 3 tot 5 minuten, soms nog langer, in dezelfde houding. In yin yoga helpt de zwaartekracht jouw lichaam te ontspannen. Dit stimuleert het dieper gelegen bindweefsel en creëer je ruimte bij de gewrichten. Bij deze yoga wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen, ook wel props genoemd. Deze props ondersteunen tijdens je yoga beoefening.

Ontspannende vorm:
Verder zijn er nog ontspannende vormen, zoals yoga nidra. Yoga nidra staat ook bekend als slaapyoga. Bij deze vorm komt het lichaam in een diepe staat van ontspanning, waardoor je beter zal slapen.

Hoe combineer je yoga en wandelen?

Je kunt yoga voor, tijdens en na de wandeling beoefenen.

Voor het wandelen
Voor het wandelen rekt het je spieren en je begint ontspannen aan de wandeling. Voor mij werkt dat prima. Ik doe (bijna) iedere ochtend, na het opstaan, twintig tot dertig minuten yoga. Ik begin met een aantal rustige houdingen, doe vervolgens twee zonnegroetjes, een aantal intensievere houdingen en ik sluit weer af met rustige houdingen en een balanshouding.

Tijdens het wandelen
Ook tijdens een wandeling kun je een aantal yogahoudingen doen die heerlijk ontspannend werken. Als ik last heb van stijve benen of mijn onderrug doe ik een aantal ademhalingen de vooroverbuiging[DZ1]  (Uttanasana). Deze houding rekt de hamstrings, opent de heupen en creëert ruimte in de rug. Verder kalmeert het je zenuwstelsel. Het geeft verlichting als je last hebt van vermoeidheid, stress of lichte hoofdpijn.

Na het wandelen
Na het wandelen is het verstandig om een rustige of herstellende yoga vorm te kiezen.

Hoe kom ik in een vooroverbuiging?

 • Sta rechtop met de armen omhoog.
 • Adem uit en duik met de armen voorover.
 • Kijk naar de punt van de neus.
 • Houd de benen sterk en gestrekt en de rug lang.
 • Je armen zwaaien naar beneden tot je vingers de grond raken, aan weerszijden van je voeten.
 • Buig je knieën als dit nodig is en focus dan vooral op het buigen vanuit de heupen.
 • Breng de navel richting de bovenbenen, in plaats van de neus naar de knieën.
 • Je hoofd hangt naar beneden, je nek is vrij.
 • Blijf hier zo lang als prettig voelt en adem rustig door.

Kan ik dagelijks wandelen en yoga beoefenen?

Ja, maar zorg er dan wel voor dat je intensieve yogastijlen afwisselt met rustige vormen. Je brengt daardoor je training in evenwicht. Ga je een intensieve wandeling maken, kies er dan voor om voor een rustige herstellende yoga te gaan, bijvoorbeeld yin yoga. Andersom werkt het ook: doe na een intensieve yoga sessie een rustige wandeling.

Waar moet je op letten als je begint met yoga?

Als je nog nooit yoga heb gevolgd moet je goed opletten. Ga nooit over je grenzen en vermijd pijn. Op YouTube staan genoeg video’s voor de beginnende yogi. Ook maak ik soms gebruik van de app Yoga Studio. Maar nog beter is het om lessen te nemen bij een yogastudio.

Samengevat

Yoga helpt mij om soepel te worden na een intensieve wandeling en soepel te blijven. Eventuele spierpijn vermindert en mijn gewrichten voelen stabieler aan. Ik beoefen yoga in de buitenlucht en daar word ik heerlijk relaxed van. En dat alles met een half uurtje yoga per dag.

Voel jij je soms ook stijf na het wandelen? Begin dan eens met yoga!

Namasté,

Detty

Detty Zwaneveld
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *