Menu Sluiten

Wandelen en loslopende honden


Het gebeurt mij de laatste tijd regelmatig dat ik tijdens een wandeling onaangenaam verrast wordt door een loslopende hond. Ik word dan opgeschrikt door een op mij af rennende hond. Soms bespringt een hond mij, al dan niet grommend, terwijl de hondeneigenaar niets doet of mij toeroept: “hij doet niets hoor!” Of ze roepen hun hond wel, maar is deze (nog) niet zodanig afgericht dat hij er überhaupt op reageert.

Agressief of lief?

Ik vind het niet leuk als een hond tegen mij opspringt of luid blaffend op mij afrent, omdat ik niet weet of de hond wil spelen of agressief is. Het is mij één keer overkomen dat een agressieve hond mij in de mouw van de jas beet. De eigenaresse bleef op afstand toekijken en deed niets. Ze had totaal geen overhand. Eenmaal bij mij aangekomen zei ze alleen maar sorry. Ik vind dit soort gedrag onbegrijpelijk.

Als ik in de verte iemand zie aankomen met een hond, begint mijn hart al in mijn keel te bonzen. Terwijl ik al uitga van het allerergste, lijnt de vrouw haar hond aan. Ik slaak een zucht van verlichting en bedank haar vriendelijk bij het passeren. Wat een opluchting! Deze vrouw houdt rekening met anderen.

Hondeneigenaren

Helaas is mijn ervaring dat de meeste hondeneigenaren het niet zo nauw nemen, vooral niet in hondenlosloopgebieden. Volgens hen mag hun hond hier los lopen en moet ik maar accepteren dat een hond soms tegen mij op springt.

Oplossing

Hoe fijn zou het zijn als de hondeneigenaren iets meer rekening houden met anderen, zoals mountainbikers, fietsers, ruiters en wandelaars.

 1. Heb begrip voor niet-hondenmensen
  Je zult bij het lezen van deze blog misschien denken dat ik honden haat, maar het tegendeel is waar. Ik vind honden echt wel leuk. Ik weet alleen niet of jouw hond niet bijt of tegen mij opspringt. Maar ik wil niet worden ‘lastig gevallen’ door jouw hond. Ik wil net als de meeste mensen gewoon rustig kunnen wandelen en van de omgeving genieten. Het is toch niet zoveel moeite om je hond even bij je te roepen en te houden?
 2. Hou je hond zichtbaar onder controle
  Ook andere gebruikers kunnen last hebben van jouw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, fietsers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Roep bij tegenliggers jouw hond dan ook even bij je en houd hem eventueel even vast.
 3. Lijn je hond aan waar dat moet
  Ik zie regelmatig in natuurgebieden waar nadrukkelijk staat aangegeven dat het gebied alleen toegankelijk is met aangelijnde hond, dat een hondeneigenaar dat negeert. Honden hebben een jachtinstinct. Bijna alle dieren slaan op de vlucht wanneer een hond ze bedreigt. Sommige dieren lopen zich letterlijk dood. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood.

  Hou je hond dus ajb aan de lijn in natuurgebieden!

Conclusie

Hou rekening met elkaar. De natuur en ik zijn je er dankbaar voor.

Wandelgroet,

Detty

DEEL DIT BLOG

2 reacties

 1. Erik

  100% mee eens, als fervent wandelaar ben ik de afgelopen 3 weken maar liefst 3 keer besprongen door loslopende honden en vooral de laatste keer kon ik gelijk naar huis omdat ik onder de modder zat. Ik heb ook bemerkt dat als je het niet afdoet met een glimlach en geschokt en boos bent dat de baasjes dan gelijk in de verdediging gaan. “Dan moet je hier niet wandelen”, “hij is gewoon blij hoor”, “ het is nog een jonge hond”. etc. Op afstand kan ik het karakter niet inschatten van een hond die op me afstormt en daarbuiten ben ik er gewoon niet van gediend als ik ongevraagd besprongen wordt. Mijn ervaring is helaas dat hondenbezitters weinig rekening houden met wandelaars zonder hond en weinig begrip hebben hoe traumatisch het kan zijn als een hond op je komt afstormen (zeker voor iemand die flink gebeten is door een hond). Het wandelen in recreatie gebieden is in de tijd wanneer honden mogen loslopen voor mij bijna onmogelijk, triest maar waar.

  • Detty

   Hoi Erik, bedankt voor je reactie. Ook wij hebben het recht om te wandelen in hondenlosloopgebieden. Hondeneigenaren horen hun hond onder appel te hebben. Het betekent in dit soort gebieden niet dat honden dan maar alles mogen. Maar helaas delven ‘wij’ vaak het onderspit. Ook al mogen honden niet los lopen, ook daar zie ik regelmatig dat honden los lopen. Ook in periodes als er jonge reekalfjes zijn geboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *