Menu Sluiten

Wandelen en loslopende honden


Het gebeurt mij de laatste tijd regelmatig dat ik tijdens een wandeling onaangenaam verrast wordt door een loslopende hond. Ik word dan opgeschrikt door een op mij af rennende hond. Soms bespringt een hond mij, al dan niet grommend, terwijl de hondeneigenaar niets doet of mij toeroept: “hij doet niets hoor!” Of ze roepen hun hond wel, maar is deze (nog) niet zodanig afgericht dat hij er überhaupt op reageert.

Agressief of lief?

Ik vind het niet leuk als een hond tegen mij opspringt of luid blaffend op mij afrent, omdat ik niet weet of de hond wil spelen of agressief is. Het is mij één keer overkomen dat een agressieve hond mij in de mouw van de jas beet. De eigenaresse bleef op afstand toekijken en deed niets. Ze had totaal geen overhand. Eenmaal bij mij aangekomen zei ze alleen maar sorry. Ik vind dit soort gedrag onbegrijpelijk.

Als ik in de verte iemand zie aankomen met een hond, begint mijn hart al in mijn keel te bonzen. Terwijl ik al uitga van het allerergste, lijnt de vrouw haar hond aan. Ik slaak een zucht van verlichting en bedank haar vriendelijk bij het passeren. Wat een opluchting! Deze vrouw houdt rekening met anderen.

Hondeneigenaren

Helaas is mijn ervaring dat de meeste hondeneigenaren het niet zo nauw nemen, vooral niet in hondenlosloopgebieden. Volgens hen mag hun hond hier los lopen en moet ik maar accepteren dat een hond soms tegen mij op springt.

Oplossing

Hoe fijn zou het zijn als de hondeneigenaren iets meer rekening houden met anderen, zoals mountainbikers, fietsers, ruiters en wandelaars.

 1. Heb begrip voor niet-hondenmensen
  Je zult bij het lezen van deze blog misschien denken dat ik honden haat, maar het tegendeel is waar. Ik vind honden echt wel leuk. Ik weet alleen niet of jouw hond niet bijt of tegen mij opspringt. Maar ik wil niet worden ‘lastig gevallen’ door jouw hond. Ik wil net als de meeste mensen gewoon rustig kunnen wandelen en van de omgeving genieten. Het is toch niet zoveel moeite om je hond even bij je te roepen en te houden?
 2. Hou je hond zichtbaar onder controle
  Ook andere gebruikers kunnen last hebben van jouw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, fietsers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Roep bij tegenliggers jouw hond dan ook even bij je en houd hem eventueel even vast.
 3. Lijn je hond aan waar dat moet
  Ik zie regelmatig in natuurgebieden waar nadrukkelijk staat aangegeven dat het gebied alleen toegankelijk is met aangelijnde hond, dat een hondeneigenaar dat negeert. Honden hebben een jachtinstinct. Bijna alle dieren slaan op de vlucht wanneer een hond ze bedreigt. Sommige dieren lopen zich letterlijk dood. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood.

  Hou je hond dus ajb aan de lijn in natuurgebieden!

Conclusie

Hou rekening met elkaar. De natuur en ik zijn je er dankbaar voor.

Wandelgroet,

Detty

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *