Menu Sluiten

Weg van Westerbroek

Ruige natuur • Laagveenmoeras • Ooievaars

Deze wandelroute gaat door het onbekend natuurgebied Westerbroek. Het is het laatste laagveenmoeras van de provincie Groningen.

Hesselinkslaan

We verlaten al snel de drukke provinciale weg en belanden in een andere wereld, het nieuwe natuurgebied Westerbroek. We wandelen door de Hesselinkslaan, een lange monumentale eikenlaan met links moerasbos, dat vol leven zit. Wij horen de kikkers kwaken. Als ik er zo over nadenk, heb ik dit jaar nog maar weinig kikkers gehoord. Komt dat door de vele ooievaars?

Natuurgebied Westerbroek
Het natuurgebied Westerbroek is relatief nieuw. Het is aangelegd tussen 2018 en 2021 en verbindt het Zuidlaardermeergebied met natuurgebied ’t Roegwold, zodat verschillende dieren en planten zich kunnen vestigen en verplaatsen. Het ontwerp van het gebied is geïnspireerd op het landschap uit de veentijd en bestaat uit broekbos, moeras, petgaten met open water en ruige graslanden.

Hesselinkslaan wandelroute Westerbroek

Dorp Westerbroek

We verlaten voor een moment de Hesselinkslaan en gaan verder door boerenakkers. We komen uit bij het dorp Westerbroek, maar verlaten dit ook weer snel.

Veenborg Vaartwijk

Via een soort park komen we weer uit bij de Hesselinkslaan. Vanwege een sloot maken we een klein lusje, maar hierdoor komen we wel langs de monumentale 18e-eeuwse veenborg Vaartwijk. Helaas staat dit huis ver naar achteren op het terrein. Doordat het in gebruik is als woonhuis, kunnen we er niet dichtbij komen.

Veenborg Vaartwijk Westerbroek

Frederikspad

Iets verderop gaan we eindelijk het moerasbos in. Wow, wat is dit een mooi stukje nieuwe natuur. Sommige plekken zijn nat. Het slingerend Frederikspad leidt ons met een vlonderpad over het water. Op sommige plaatsen groeit weer veenmos, veenpluis en koningsvaren. Tussendoor hebben we mooie doorkijkjes.

Water in natuurgebied Westerbroek

Ooievaars in Westerbroek

Ook zien we een ooievaarsnest. Natuurmonumenten heeft samen met anderen hard gewerkt aan herstel van de natuur in Westerbroek. Sinds enkele jaren broedt er weer een ooievaar op het nest en voelen ook andere vogels zich er weer thuis. In de poelen en omringende graslanden is voldoende voedsel te vinden.

Waterpartij natuurgebied Westerbroek

Ree

In het landschap staat een kunstmatige heuvel. Ik zie een ree zich erachter verschuilen. Als we de heuvel voorzichtig opklimmen is hij al aan de overkant en gaat er als een haas vandoor. Of nee, als een ree.

Breed kronkelend graspad door natuurgebied Westerbroek

Infrastructuur Westerbroek

Na de kleine heuvel verandert het Frederikspad van een mooi kronkelpad in een lang recht pad waar wij zien en horen dat het natuurgebied wordt ingesloten door de scheepsbouw aan het Winschoterdiep, een spoorlijn en de drukke provinciale weg.

Lang breed zandpad Frederikspad

Geelgekalkt huis

Op het eind van Frederikspad staat een mooi oud geelgekalkt huis. Wat een prachtige plek om te wonen, zo midden in de natuur. Het laatste stukje gaat weer over de Hesselinkslaan naar het beginpunt.

Een mooie en verrassende wandelroute door het laagveenmoeras van het ‘nieuwe’ natuurgebied Westerbroek. Wij geven deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
8 km

Startpunt
Van der Valk hotel
Rijksweg West 19
9608 PA Westerbroek

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Van der Valk Westerbroek

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Gebied
Westerbroek

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG