Menu Sluiten

Voetartrose


Sinds 2018 weet ik dat ik artrose heb in mijn beide voeten en rechter enkel. Mijn voeten en enkels waren toen flink gezwollen. Bij artrose dacht ik altijd aan oudere mensen en aan versleten heupen of knieën. Maar die overtuiging klopte helemaal niet. Ik heb holvoeten en door een verkeerde belasting op mijn voeten ontstond lichte artrose in de middenvoet. Maar wat is nu eigenlijk voetartrose en wat helpt?

Wat is artrose?

Bij artrose, ook wel slijtagereuma genoemd, is het kraakbeen in de gewrichten blijvend beschadigd. Het is dus een progressieve ziekte. Het komt het vaakst voor in de heupen, knieën, rug en voeten. Ik dacht bij artrose aan ouderen, maar ook jongeren kunnen artrose hebben.

Het kraakbeen tussen botten werkt als een soort stootkussen. Bij artrose wordt deze laag dunner en in het ergste geval verdwijnt het kraakbeen helemaal. De botten raken elkaar dan, waardoor bewegen steeds stroever en pijnlijker gaat.

Wat is voetartrose?

Bij artrose in de voet is het kraakbeen in de voet of enkel aangetast.

Symptomen van voetartrose

Artrose kan in elk gewricht van de voet of enkel ontstaan, maar meestal zit het in het gewricht van de grote teen en in het enkelgewricht. De volgende symptomen kunnen ontstaan:

  • Stijfheid in het gewricht.
  • Pijn in de voet. De pijn is meestal aanwezig als er na lange tijd rust weer wordt gestart.
  • Zwelling van de voet en/of enkel. Dit gebeurt als het gewricht is ontstoken. Het voelt dan warm en dik aan.
  • Moeite met lopen. Door de artrose kan de stand van de voet veranderen, wat een instabiel gevoel kan geven.

Oorzaken voetartrose

  • Bepaalde ziektes aan de gewrichten, zoals reuma of artritis.
  • Overbelasting van de voet door intensief sporten, zwaar lichamelijk werk of overgewicht.
  • Erfelijke factoren.
  • Holvoeten.

Hoe wordt voetartrose behandeld?

  • Met een corrigerende steunzool, eventueel gecombineerd met aangepast orthopedisch schoeisel.
  • Met medicijnen. De huisarts kan medicijnen voorschrijven die pijnstillend en/of ontstekingsremmend werken.
  • Met afvallen. Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen. Je voet wordt hierdoor minder belast, waardoor de klachten niet verergeren.
  • Met het blijven bewegen van de voeten. Beweeg het gewricht iedere dag minimaal 30 minuten zonder het al teveel te belasten.
  • Met een operatie. In het ergste geval kan een enkelprothese worden overwogen.

Oefeningen bij voetartrose

Het is verstandig om iedere dag oefeningen te doen. Je huisarts of fysiotherapeut kan helpen om dit op de juiste manier uit te voeren. Hieronder zet ik enkele eenvoudige oefeningen die ik zelf dagelijks doe.

Voeten strekken
Ga op de grond zitten met gestrekte benen. Trek nu de tenen zo ver mogelijk naar je toe. Hou dit drie tellen vast en duw de tenen dan zo ver mogelijk van je af. Hou ook dit drie tellen vast.
Herhaal dit aan beide kanten twee keer.

Rondjes draaien met de voeten
Ga op een stoel of bank zitten en strek de benen recht voor je uit. Draai rondjes met beide voeten. Doe dit drie tellen en draai vervolgens drie tellen de andere kant op.
Herhaal dit twee keer.

Tenen samenknijpen
Ga op een stoel of bank zitten en knijp de tenen samen voor drie tellen en daarna laat je ze los.
Herhaal deze beweging nog twee keer.

Conclusie

Vaak is met artrose goed te leven. Ik heb zelf veel baat bij beweging, vegetarisch eten en goed luisteren naar mijn lichaam. De ene keer kan ik twee dagen aaneengesloten wandeltochten maken van 10-15 km, een andere keer heb ik juist lichte pijn in mijn linkervoet. Voor mij betekent dat in de praktijk een rustdag of een andere vorm van bewegen kiezen, bijvoorbeeld fietsen. Ik let goed op een eventuele zwelling, want dat zou betekenen dat er een ontsteking is en dat probeer ik uit alle macht te voorkomen.

Wat kun jij tegen artrose doen?

Artrose is (nog) niet te genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm, want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen. Lees hoe artrose mij, jou en ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

Wil jij donateur worden? Ga dan naar de website van:

Hartelijke groet,

Detty

Detty Zwaneveld

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *