Menu Sluiten

Sterrebosroute Frederiksoord

Sterrenbos • Talrijke monumenten • UNESCO Werelderfgoed • Uniek doolhof

Sterrebosroute Frederiksoord brengt je door het Sterrebos, oorspronkelijk onderdeel van het voormalig landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord. Het was een houtproductiebos en had een jachtfunctie. In het bos kon het wild worden geobserveerd en op de paden worden bejaagd. De route is gemarkeerd met bordjes met een groene pijl.


Vele bossen en landerijen zijn te nat om te wandelen. Daarom kies ik vandaag voor de Sterrebosroute Frederiksoord, een korte route door de oude bossen van het voormalig landgoed Westerbeeksloot. Vind je dit te kort, dan kun je ook kiezen voor de Monumentenroute Frederiksoord, een wandelroute van 11 km.

Geschiedenis Sterrebos Frederiksoord

De geschiedenis van het Sterrebosch gaat terug tot 1614, wanneer François van Westerbeek gronden in de buurt van Vledder koopt om deze te laten vervenen.

Sterrebosroute Frederiksoord beukenlaan

Wat is een Sterrenbos?
Wat is een sterrenbos? Volgens Wikipedia is een sterrenbos een bos met lanen die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en zo een ster vormen. Met hun zichtassen waren ze bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen. Sterrenbos is daarnaast een verbastering van de Oud-Nederlandse ‘starre bosch’, ofwel: een beplanting van starre bomen. Dit zijn meestal naaldbomen of hoge coniferen. Een sterrenbos is dus aangelegd, maar daardoor niet minder mooi, want in de meeste sterrenbossen staan eeuwenoude bomen.

Oude Postkantoor

Aan de Majoor van Swietenlaan staan meerdere fraaie monumentale panden. Zo wandel je langs de dokterswoning en het voormalige postkantoor. Dit schitterende pand stond kort geleden nog te koop. Ik ben benieuwd wat de bestemming wordt.

Sterrebosroute Frederiksoord voormalig postkantoor

Ambtenarenhuisjes

Links staan twee kleine witte ambtenarenhuisjes. Ambtenaren van de in 1818 gestichte Maatschappij van Weldadigheid, zoals schrijvers en wijkmeesters woonden in een geheel stenen huis zonder grond. Al waren ze geen echte ambtenaren, want De Maatschappij van Weldadigheid was een particuliere organisatie.

Sterrebosroute Frederiksoord ambtenarenhuisje

Gemengd Bos

Het bos is heel divers. Het begon ooit als dennenbos vanwege de houtproductie, maar in de loop van de eeuwen is er diverse beplanting geweest. Dennenbos is er nog steeds, maar zo zijn er ook grote stukken met oude beuken. In het voorjaar staat de bodem hier vol met verschillende soorten sneeuwklokjes en andere stinsenplanten. Een moment om de wandeling nog eens over te doen.

Sterrebosroute Frederiksoord dennen

Huis Westerbeek

Het huidige Huis Westerbeek valt met zijn witte gevel op tussen de grote rododendrons. Het huidige gebouw is rond 1770 gebouwd, maar het kreeg pas de naam Huis Westerbeek nadat de oorspronkelijke woning in 1840 werd gesloopt. Sinds 1818 is het de zetel van Maatschappij van Weldadigheid. Eerst als woning voor generaal Johannes van den Bosch en vanaf 1830 als kantoor.

Sterrebosroute Frederiksoord Huis Westerbeek

Romantische bruggetjes

Op de route wandel je over meerdere romantische houten bruggetjes. Eén van de bruggetjes heeft de bijzondere naam ‘Trip-trap bruggetje’.

Sterrebosroute Frederiksoord trip-trap brug

De Westerbeeksloot

De Westerbeeksloot, ook wel Kolonievaart genoemd, werd ooit aangelegd voor de afvoer van turf. Maar door de sterke daling van het grondwater is de vaart onbevaarbaar geworden.

Droge kom

De Droge Kom is het centrum van het Sterrebos. Van hieruit kon het wild op de acht paden, de stralen van een ster, goed worden bejaagd. Het is nu een gezellig ‘pleintje’ midden in het bos met allerlei bankjes en een heus kabouterwoning.

Sterrebosroute Frederiksoord Droge Kom

Natte kom

Even later wandel ik langs de Natte Kom, een drinkplaats voor het wild. Voor zover bekend is het Sterrebos van Frederiksoord de enige dat een natte kom heeft.

Sterrebosroute Frederiksoord Natte Kom

Beukenkathedraal

Het Sterrebos heeft een echte beukenkathedraal. Maar wat is een beukenkathedraal? Op het informatiebord lees ik het volgende: doordat beuken met hun overvloedige bladval de grond onder de bomen vrijhouden van opschot, ontstaat hierdoor een mooie open ruimte met boven de stammen de pilaren: het hoge dak van de Kathedraal.

Sterrebosroute Frederiksoord beukenkathedraal

Doolhof Bijenhoff

Vlak voor het einde van de Sterrebos route vind je de Bijenhoff, een natuurpark met een uniek doolhof. Het doolhof heeft een publicatie in de National Geographic! Bij de ingang staat een lachspiegel, wat grappige foto’s geeft. Naast een doolhof is er een natuurwinkel en parkcafé. Ga voor meer informatie naar de site van De Bijenhoff.

Sterrebosroute Frederiksoord Doolhoff Bijenhoff

Museum De Proefkolonie

De route zit er weer op. Het is een aanrader om voor of na de wandeling een bezoek te brengen aan Museum De Proefkolonie.

Gratis brochure

Klik hier om de gratis brochure van de wandelroute te downloaden.

Sterrebosroute Frederiksoord is een korte, maar leuke wandelroute door een stuk geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed. Ook erg leuk om te wandelen met kinderen!

ALLE FOTO’S

Sterrebosroute Frederiksoord kaart
3,5 km rondwandeling
Museum De Proefkolonie
Majoor van Swietenlaan 1A
8382 CE Frederiksoord
Kan modderig/nat zijn
Frederiksoord
Aangelijnd toegestaan
Koloniën van Weldadigheid
Download kaart >
Download gpx >
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *