Menu Sluiten

Weg van Bourtange

Een cultuurhistorische wandelroute van 7 km rondom en door de oude vesting Bourtange.


Smokkelpad

We beginnen bij het informatiecentrum en gaan via het smokkelpad naar het buitengebied van Bourtange. We komen langs een kleine redoute. Hier bivakkeerden de soldaten. Deze plek werd ook wel de Bakoven genoemd, omdat het daar heel heet kon worden in de zomer. In dit ongerepte gebied lopen konikpaarden. Wij genieten hier van de enorme stilte. Dichtbij Duitsland.

Wandelroute Bourtange Smokkelpad

Geschiedenis Vesting Bourtange
In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In 1593 werd de vesting in opdracht van Willem Lodewijk van Nassau opgeworpen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting, die nooit werd ingenomen. Na 1851 veranderde Bourtange in een agrarisch dorp.

Soldatendijk

Wandelroute Bourtange Soldatendijk

Bij de Linie Abeltjeshuis (de Soldatendijk) is in 1945 hevig gevochten. De herberg ‘het Abeltjeshuis’ is toen in vlammen opgegaan. In de Tachtigjarige oorlog is hier echter nooit gevochten. Bommen Berend, de bisschop van Münster durfde zich hier nooit laten zien.

Abeltjeshuis

Bij het buurtschap Abeltjeshuis is het zoeken naar het juiste pad. Er is een breed gemaaid pad door het gras, maar deze wijkt later toch teveel af. Met de wandelapp komen we struinend door het hoge gras uiteindelijk op het fietspad uit.

Buurtschap Abeltjes wandelroute Bourtange

Distelvlinders en Inundatie

De wegen hebben hier leuke namen zoals Distelvlinder en Inundatieweg. Rechts ligt de Natte Horizon, een zwemvijver aan de rand van Bourtange. Aan de overkant zien we de vesting liggen, een klein eiland omgeven door water. Op de begraafplaats moet je langs de grafzerken om bij de vesting te komen. Zo, het buitenom rondje zit erop en nu kunnen we beginnen aan de wandeling door het kleine sfeervolle Bourtange.

Wandelroute Bourtange Natte Horizon
Wandelroute Bourtange Inundatieweg

Vesting Bourtange

Reconstructie van de vesting
In het begin van de jaren zeventig was er van de oorspronkelijke vesting niet veel meer over. Op initiatief van gemeente Vlagtwedde is toen begonnen met het graven van de grachten, het vormen van de wallen en het reconstrueren van de bebouwing. Dit alles in de stijl van vroeger, grotendeels met behulp van oude kaarten en tekeningen. Na vele jaren werk ligt de vesting Bourtange er bijna net zo bij als in het jaar 1742.

We lopen eerst bij de gracht langs, en gaan vervolgens over een ophaalbrug, onder een poort door en dan zijn we in het dorp met leuke idyllische straatjes. Ik zeg bewust dorp, want Bourtange heeft nooit stadsrechten gekregen. Vanaf de schans hebben we mooi zicht op de straatjes en huisjes die we beneden zien liggen. Er staan meerdere kanonnen.

Wandelroute Bourtange vestingbrug

Secreet

Iets verderop staat een secreet, een soort toilet voor de soldaten. De officiers hadden een eigen toilet. Bij opgravingen onder de secreten zijn veel archeologische vondsten gedaan. Blijkbaar was dit een geliefde plaats om spullen weg te gooien. Deze vondsten zijn te bezichtigen in museum de Baracquen.

Wandelroute Bourtange secreet

Rosmolen

In een geheel gereconstrueerd gebouw staat een originele rosmolen. De molensteen wordt in beweging gebracht door een ros (paard).

We lopen kriskras door de vesting en komen telkens weer uit op het gezellige marktplein met officierswoningen en vele oude linden.

Wandelroute Bourtange Rosmolen

Ontzettend interessant om ook eens rondom de vesting Bourtange te wandelen. In tegenstelling tot de gezellige drukte in de vesting is het buitengebied open en stil. Ik geef de wandelroute:

Alle foto’s

Horeca
Café Restaurant ’s Lands Huys
Marktplein 2
9545 PH Bourtange

’t Oal Kroegie
Marktplein 8
9545 PH Bourtange

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Bourtange? Check dan hier de mogelijkheden. 


Wandelroute Bourtange kaart
7 km rondwandeling
Informatie Vesting Bourtange
W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG