Menu Sluiten

Koningspad XL 1: Rondje Allardsoog

De Slotplaats • Heide • Vennen • Zandverstuivingen

De eerste etappe van Koningspad XL start bij De Slotplaats en gaat door het gebied waar ooit de bron van het Koningsdiep was, ook wel Alddjip (Ouddiep) of Koningsdiep genoemd. Je wandelt via It Mandefjild naar de Heide van Allardsoog. Verder kom je langs het vennetje de Poepedobbe en de Bakkeveenster Duinen weer terug bij De Slotplaats.

De Slotplaats

Ik heb met een vriendin afgesproken in Bakkeveen, een gebied dat zij goed kent. Maar tijdens deze etappe ontdekt ze toch nog nieuwe leuke paadjes. We starten bij De Slotplaats, een prachtige eeuwenoude slotboerderij op het landgoed De Slotplaats.

Bossen Bakkeveense Duinen

In het bos van de Bakkeveense Duinen genieten we nog even van de verkoeling van de bomen voordat we de warmte van de immense heidevlakte opzoeken.

Heide van Allardsoog

Aan de rand van het bos vangen we al een glimp op van de nog paarse heide. We zijn verbaasd hoe mooi de heide hier is. Alleen maar heide, geen pijpenstrootjes. Maar vooral, dat het nog zo paars is. In dit gebied is het Koningsdiep ooit ontsprongen.

It Mandefjild

Volgens It Fryske Gea is It Mandefjild (ook wel Bakkeveense Duinen) één van hun pronkjuwelen en dat is niets teveel gezegd. Het afwisselend gebied, bestaand uit heide, bos, vennen en een grote zandverstuiving is werkelijk schitterend. Alleen jammer dat wij de Drentse heideschapen en Exmoorpony’s niet hebben gezien.

Poepedobbe

Na deze hete zomer staat de grote pingoruïne Poepedobbe volledig droog. We kunnen nauwelijks nog zien dat dit eigenlijk een ven is. Als de app Komoot niet duidelijk een grote blauwe vlek laat zien, zou ik haast denken dat dit ‘nieuwe natuur’ is. Maar toch als je heel goed kijkt zie je ietsepietsie verschil met de omgeving.

Zandverstuiving Bakkeveense Duinen

Bij één van de grote zandverstuivingen zijn nog kringen zichtbaar zijn van een tractor. Of is het toch een buitenaards verschijnsel?

Uitzichttoren Bakkeveen

Mijn vriendin zoekt de schaduw op terwijl ik de metalen uitzichttoren beklim. Tevergeefs blijkt later. Want eenmaal bovenop aanschouw ik alleen maar boomtoppen. Jammer dat een uitzichttoren niet op de groei van de bomen wordt gemaakt.

Bakkeveenster Vaart

Na een klein stukje door de bebouwing van Bakkeveen steken we via een bruggetje de Bakkefeanser Feart over. Aan de oevers staat de duizendknoop schitterend te bloeien.

Landgoed De Slotplaats

Het landgoed is een mooie plek om met de wandeling te eindigen. Onderweg zien we schitterende oude beuken. Het werd in 1668 aangelegd door de familie Aylva en wordt tegenwoordig beheerd door Natuurmonumenten, die in 2019 begon met het herstel van het landgoed en het parkbos. In het voormalig koetshuis is een leuk winkeltje met allerlei lokale en duurzame producten zoals lokale bieren en wijnen, honing, mosterd, babykleding en natuurboeken. We hadden er graag even willen snuisteren, maar het was helaas gesloten. Zie voor meer info en openingstijden De Slotplaats

Koningspad XL

Dit was de eerste etappe van het Koningspad XL, dat is gebaseerd op de gelijknamige wandelgids van Fokko Bosker. Het lange afstandswandelpad bestaat uit 14 wandelroutes door het stroomdal van het Koningsdiep, een van de mooist bewaarde en karakteristieke beekdalen van Noord-Nederland. De wandelroutes geven een beeld van heden en verleden van het landschap en cultuurhistorie rond deze rivier in het zuidoosten van Friesland. Het is een tocht door weilanden, heidevelden en het open landschap van Friesland. 

Tijdens de eerste etappe hebben we nog niets gezien van het riviertje het Koningsdiep, maar wat is deze etappe mooi. De bloeiende heide, een groot paars tapijt, dat soms wordt onderbroken door kleine en grote zandverstuivingen. Heide wordt afgewisseld met bos en dan niet te vergeten: de schitterende eeuwenoude Slotplaats. Ik geef deze etappe dan ook:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,3 km

Startpunt
De Slotplaats
Foarwurkerwei 3
9243 JZ Bakkeveen

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Restaurant De Slotplaats

Bron
Koningspad XL

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG