Menu Sluiten

Wandeling door ’t Roegwold

Natuurwandeling van 13 km met rietmoerassen, veenplassen, bossen en graslanden vol kruiden. In ’t Roegwold komen oude en nieuwe natuur samen.


Het is een kleine parkeerplaats, net over de brug voor Woudbloem. Het begin van de wandeling in Duurswold is al fantastisch. Het is ontzettend stil, ik hoor alleen het gefluit van vogels en even later sta ik zelfs oog in oog met een ree. We schrikken beiden en hij galoppeert blaffend weg. Verder zie ik dikke libellen vliegen boven de Ae en ze later neerstrijken op bloeiende distels. In de verte hoor ik de koekoek zichzelf roepen.

Hoog in de lucht fladdert een roofvogel boven het weiland, en op het graspad waar ik loop maakt een zwaan duidelijk kenbaar dat ik niet dichterbij moet komen.

Tjongejonge, ik moet nog 12 km. Benieuwd wat er nog meer komt. Ik zie een huis staan met wel 8 antennes en dan volgt een stuk langs de weg. Links van mij is het natuurgebied ‘t Roegwold en rechts een sloot met veel weelderige begroeiing

’t Roegwold

Eindelijk kan ik ‘t Roegwold in, een natuurgebied dat in 2014 is aangelegd. Nieuwe natuur, maar in 7 jaar uitgegroeid tot een schitterend gebied. Voor het gebied is landbouwgrond opnieuw ingericht tot natuur.

Het Dannemeer

In ’t Roegwold ligt het meer en veenmoeras het Dannemeer. Wat een feest is dit voor vogels. Weide- en watervogels schreeuwen door elkaar op het eiland midden in het meer. Het is een enorm gekakel. Rechts van mij zie ik in de verte de enorme spits van de jufferkerk van Schildwolde.

Knuppelpad

Ik nader het Knuppelpad, een 750 meter lang vlonderpad door het water van het Dannemeer. Vlak voor het pad geeft een bord aan dat het eenrichtingsverkeer is. De wandeling is dus niet andersom te lopen.

Zo, het avontuur kan beginnen. Een beetje nerveus zet ik de eerste stap op de smalle vlonder. Ik vind het best spannend, ik voel geen vaste grond onder mijn voeten. Ik hoor water klotsen onder de houten met vogelpoep bedekte planken. Zo voelt het dus als je over water loopt. In het water liggen eeuwenoude boomstronken, die herinneren aan het oerbos dat hier ooit stond.

Ik kijk niet te veel recht vooruit, merk dat ik daardoor licht in mijn hoofd word. Ondanks het vreemde gevoel kan ik toch enorm genieten van al het moois om mij heen. In het midden van het pad ligt een minuscuul eilandje met een bankje. Hier heb ik schitterend zicht op de natuur rondom mij.

Buurtschappen De Pauwen en Schaaphok

Bij het gehucht De Pauwen ga ik via een grasdijk langs een afwateringskanaal en een smal fietspad naar het gehucht Schaaphok. Schelpen knarsen onder mijn wandelschoenen. Het uitzicht is enorm wijds.

Na Schaaphok volgt een lang, maar schitterend stuk langs de kronkelende Scharmer Ae. Op de dijk staat in de felle zon een stel te ruziën over het opzetten van hun visserstent. Hun gemopper klinkt nog lang na, zo rustig is het. Aan de overkant van het water ligt het natuurgebied Duurswold. Ik ben weer terug in Woudbloem en loop via het smalle Kloaverpad naar mijn auto.

Ik heb genoten van deze schitterende natuurwandeling door nieuwe natuur, van de weidsheid en de enorme stilte. Ik moet alleen nog wennen aan het Knuppelpad, maar ik ga deze route zeker nog eens lopen. Ik geef de wandeling:

INFO
Gebied
Roegwold

Afstand
13 km

Startpunt
P-plaats
Slochter Ae
9618 PB Woudbloem

Begaanbaarheid
Verharde en onverharde paden. Hou rekening met drassigheid.

Horeca
Geen

Bron
Dagblad van het Noorden
LINKS
Download GPX
Download kaart

ALLE FOTO’S