Menu Sluiten

Podwalk Hattem Volk en vorst | Het verhaal van Nederland

Educatief • Landgoed Molecaten • Oude hanzestad Hattem

Deze podwalk start op het landgoed Molecaten en volgt de sporen van de revolutionaire 18e eeuwse strijd tussen de Prinsgezinden en de Patriotten in het Gelderse Hattem.

NTR Programma Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Het bestaat uit een 10-delige tv-serie, uitgezonden op NPO1 en 10 podwalks, met de acteur Daan Schuurmans als verteller. De historische wandelverhalen zijn op verschillende locaties te beluisteren via de de Het verhaal van Nederland podwalk-app.

Deze zondag wandelen we de podwalk Volk en vorst van het interessante NTR programma Het verhaal van Nederland. Wij hebben nu twee afleveringen gezien en inmiddels heb ik de app gedownload. Het programma had na 2 afleveringen al meer dan twee miljoen kijkers en dat verbaast ons niets, want de geschiedenis van Nederland wordt op een ontzettend leuke manier verteld door acteur Daan Schuurmans.

Landgoed Molecaten

We starten op het landgoed Molecaten. Hier merken we al dat we niet de enigen zijn die willen gaan wandelen met de app. We wandelen over het mooie parkachtige landgoed van de familie van Heeckeren-van Molecaten. In de verte zien we het statig landhuis liggen. De prettige stem van Daan vertelt ons meer over de geschiedenis van het landgoed en de bewoners. Zo horen we onder andere dat het nu zo vredig ogend landgoed in 1786 is beschoten door patriottische burgermilities. Wij kunnen ons dat bijna niet voorstellen.

Hattem

De app brengt ons verder naar het kleine maar lieflijke Hattem. In de 18e eeuw was Hattem echter het toneel van de opstand tegen de elite. De patriotten streden voor gelijkheid en dit leidde tot een burgeroorlog. Uit deze strijd ontstond uiteindelijk de eerste democratie in Nederland. Terwijl we door Hattem lopen, leren we door de app veel over de heftige strijd die er is gevoerd tussen het leger van Willem de Vijfde en de burgers.

Hanzestad Hattem
De naam Hattem is een typische heemnaam. Rond 800 wordt de nederzetting Hat-Heim voor eerst genoemd inde Codex Laureshamensis. Er stond toen nog geen kerk of kapel. Pas in 1176 wed Hattem een zelfstandig kerspel en in 1299 kreeg het stadsrechten en werd het een hanze- en vestingstad. In 1786 werd Hattem, samen met Elburg, bekend door een sterke patriottische beweging, onder leiding van de advocaat Herman Willem Daendels. Doordat de stad eeuwen later verpauperde, werd er in 1968 de Stichting Stadskern Hattem opgericht om de oude stadskern van Hattem te herstellen en te beschermen.

Stadsmuur en het Daendels poortje

Delen van de stadsmuur zijn bewaard gebleven. Ondanks de strijd tussen het volk en vorst zit er ook een vleugje romantiek in de wandeling. Aleida van Vlierden is achttien als ze een affaire krijgt met de advocaat Herman Willem Daendels. Herman was echter een patriot en de vader van Aleida behoorde tot de prinsgezinden. Maar Aleida liet zich in 1787 toch door Herman schaken. Dit gebeurde bij het poortje in de stadsmuur, dat nu beter bekend staat als het Daendels poortje. Tot zover deze romance.

Grote- of Andreaskerk

We wandelen verder langs de achterkant van de Grote- of Andreaskerk naar De Markt. Links van de Grote kerk is de Gasthuissteeg. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Het verleden is hier misschien wel het meest zichtbaar. Geen auto’s die het idyllische karakter van een middeleeuws stadje zo vaak verpesten, maar eeuwenoude huizen in een schilderachtig omgeving. Op De Markt staat het stadhuis, een 17e eeuws gebouw dat is verbouwd in de weelderige renaissancestijl. Verder zijn hier gezellige terrassen, waar het nu in februari al goed vertoeven is in het zonnetje.

Daendelshuis

Een van de informatiepunten is het Daendelshuis, een bakstenen huis met rode luiken en een metalen hek ervoor. Het was het huis van de van Aleida van Vlierden. Zij woonde hier met haar man, de patriot Herman Willem Daendels, en kinderen. Daendel richtte de woning in als munitieopslagplaats. 

Nostalgie in de Achterstraat

In de Achterstraat gluren we door oude vitrines naar binnen. Ook hier heeft de tijd stilgestaan. We zien interieurs uit begin van de twintigste eeuw. In de etalages liggen oude koektrommels met oerhollandse koekjes zoals Jan Hagel en Jodinne Kukies staren ons aan. Voor ons, liefhebbers van oude dingen is dit fantastisch. Iets verderop in de straat zit een koksbeer in vensterbank te genieten van het zonnetje.

Dijkpoort

We zijn inmiddels aangekomen bij de oude Dijkpoort. Deze imposante poort uit 1400 heeft de strijd tussen de patriotten en de Oranjegezinden overleefd. Gelukkig maar.

Wandeling geschikt voor kinderen

We ontmoeten steeds meer wandelaars met oordopjes in of een koptelefoon op hun hoofd. De audiotour is geschikt voor alle leeftijden, ook voor kinderen. Het is misschien wel de leukste keus voor een actief en leerzaam dagje uit. Het is grappig om te zien hoe complete gezinnen met ieder een hoofdtelefoon op door het pittoreske stadje lopen. En als we uiteindelijk weer terug zijn bij de parkeerplaats staan de volgende wandelaars alweer klaar om te beginnen. Als het nu na 2 uitzendingen al zo druk is, hou ik mijn hart vast voor de komende podwalks. Wij vonden het in ieder geval een ontzettend leuke ervaring en gaan er zeker nog een aantal wandelen.

Ervaring podwalk-app Verhaal van NL

Met de podwalk-app beleef je de verhalen van de televisieserie op locatie. Vanaf het startpunt zijn de route en infopunten duidelijk te zien. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar we op dat moment zijn en zegt hij waar we heen moeten. Het was eerst even wennen, want Daan begint uit zichzelf te vertellen zodra wij het infopunt naderden. Wel is er de mogelijkheid om dit even stop te zetten. Verder vertelt hij over de geschiedenis die betrekking heeft op jouw locatie.

Wil jij deze podwalk ook lopen? Download dan de app en neem je oordopjes of koptelefoon mee! De app is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Je kunt de wandeling ook zonder de uitleg van Daan lopen. Download dan hiervoor de GPX.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
5 km

Startpunt
Parkeerplaats
Molecaten 7
8051 PN Hattem

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden

Horeca
Hattem

Bron
NTR Het Verhaal van Nederland

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG