Menu Sluiten

Podwalk Dokkum Strijd van de Friezen | Het verhaal van Nederland

Kerk Aalsum • Interessante podwalk • Historische binnenstad Dokkum

Podwalk Dokkum (of gewone wandeling) vertelt de strijd tussen de Friezen en de christenen, geleidt door Bonifatius en zijn privéleger.

NTR Programma Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Het bestaat uit een 10-delige tv-serie, uitgezonden op NPO1 en 10 podwalks, met de acteur Daan Schuurmans als verteller. De historische wandelverhalen zijn op verschillende locaties te beluisteren via de de Het verhaal van Nederland podwalk-app.

Aalsum

De route begint in het voor mij onbekende dorpje Aalsum. Met mijn oordopjes in start ik de podwalk. Ik volg de aanwijzing van de verteller Daan Schuurmans en wandel omhoog naar de kleine Sint Catharinakerk bovenop de terp van Aalsum. Daan legt uit dat alle weilanden die ik nu zie water was in de tijd van de Friezen. Het is moeilijk voor te stellen.

Beitske

Aalsum is klein en ik loop al snel over een smal weggetje tussen de weilanden door richting Dokkum. Ondertussen vertelt Daan dat bomen in dit gebied schaars waren en hoe de Friezen bomen vereerden. Zo kom ik ook meer te weten over de geschiedenis van Beitske, een vrouw die in een uitgeholde eikenboom werd begraven en hoe archeologen haar aan het einde van de 19e eeuw vonden tijdens het afgraven van terpen. In het Fries Museum te Leeuwarden zijn een aantal van de vondsten te zien. Ook Beitske is hier te ‘bewonderen’.

Dokkum

Kort daarna wandel ik Dokkum binnen. Via de oude vestingwallen ga ik richting de Halvemaanspoortbrug. Hier is vroeger door de Friezen flink gevochten. In het centrum van Dokkum is het al gezellig druk. De terrassen zijn net open en menigeen zit al in het zonnetje te genieten van een kop cappuccino of iets anders. In de verte zie ik de toren van het prachtige stadhuis. Hier zijn meerdere prachtige monumentale gebouwen te bewonderen.

Radbod’s doop
Radbod of Radboud was een koning van de Friezen. Hij stond bekend als een heiden die het christendom vijandig gezind was. Hij was geregeld in conflict met de Franken. Hij leed een aantal nederlagen, waarvan de bekendste de slag bij Dorestad. Naast de historische kennis, zijn er veel mythes en sagen over Radbod. De bekendste legende is die over zijn doop. Radbod wilde zich laten dopen, maar daar zag hij op het laatste moment vanaf.

Elfstedentocht

Ik ga verder naar de boogvormige brug, de Bontebrug, liggend over het riviertje Kleindiep. Van Daan hoor ik dat deze brug het keerpunt is van de Friese Elfstedentocht. Onder, bij het water zijn twee bankjes geplaatst in de vorm van een Friese doorloper. Dit ter herinnering aan het keerpunt. Ik was al eerder in Dokkum geweest, maar had deze twee schaatsen nog niet eerder gezien. Toch leuk, die app.

Molen Dokkum

Ik loop rechtdoor richting een molen. Vanaf het bruggetje geniet ik nog even van het uitzicht op de oude binnenstad. Hier staan mooie oude panden met de mij zo geliefde rode dakpannen. Op het eind van de Molensteeg staat nog een molen. Langs de Dokkumer Ae staan de narcissen al volop te bloeien. De lente is nu toch echt in aantocht. Of misschien zelfs al begonnen.

Bonifatius en bekeringsexpeditie van de Friezen

De Friezen waren heidenen die geloofden in heilige bomen, bossen en vele goden. Ook offerden ze mensen. Dit ‘geloof’ was een doorn in het oog van Bonifatius. Het verhaal van Bonifatius is bij de meesten van ons wel bekend. Dat hij in 754 is vermoord in Dokkum en dat hij al op leeftijd was. Maar dat het een voorbedachte martelaarsdood betrof en daarmee zijn 52 metgezellen hierin meetrok, wist ik niet. Of dat hij de Friezen inpalmde met een zoetwaterbron. Ook hier weet Daan Schuurmans mij te boeien met een stuk interessante geschiedenis.

Grote kerk of Sint-Martinuskerk

Eenmaal terug in het centrum ga ik naar de kerk waar Bonifatius en zijn leger zijn afgeslacht door Roodbaard. Dit alles dus met voorbedachten rade van Bonifatius, zodat hij de geschiedenis zou ingaan als martelaar. Ik vraag mij af of hij heilig verklaard zou zijn, als hij niet door de Friezen was gedood. Misschien hadden we nooit gehoord van de man die eiken vernietigde om de Friezen te bekeren tot het christendom.

Vier zwarte tegels op het plein getuigen van deze gruwelijke gebeurtenis. Het is nu stil op het plein. Een verliefd stelletje zit op een muurtje rustig een ijsje te eten, er niet bij stilstaand welke gruwelen zich hier eeuwen geleden heeft afgespeeld. 

Franken

Met mijn oordopjes nog in hoor ik hoe de Franken, na de dood van Bonifatius, wraak namen op de Friezen. De Friezen hadden geen schijn van kans en werden uiteindelijk verslagen.

De route zit er op. Ik slenter nog even over de gezellige markt en als ik weer naar Aalsum loop, spreekt Daan mij moed in tot de parkeerplaats.

Wandeling geschikt voor kinderen

De podwalks van het Verhaal van Nederland zijn leuk om te doen met het hele gezin, dus zeer geschikt met kinderen.

Persoonlijke ervaring podwalk-app Verhaal van NL

Pluspunten:
Met de podwalk-app beleef je de verhalen van de televisieserie op locatie. Door de koppeling met gps weet verteller Daan precies waar e op dat moment bent en zegt hij waar je heen moet. Verder vertelt hij op een ontzettend leuke manier over de geschiedenis die betrekking heeft op de locatie waar je op dat moment bent.

Minpunten:

  1. Het startadres klopt niet helemaal. Mockamawei 5 is een particulier adres. Het is de parkeerplaats na dit nummer.
  2. Dit was inmiddels mijn tweede podwalk. Bij de eerste had ik totaal geen problemen, maar bij deze had ik in het begin al vrij snel problemen. Na het kerkje in Aalsum was ik per abuis linksaf gegaan, terwijl ik rechtsaf had gemoeten. Maar dat had ik al snel door en liep terug. Eenmaal bij het eerstvolgend punt, in dit geval 4, kwam er geen informatie. Ik liep nog iets verder naar punt 5. Ook hier bleef Daan stil. Als ik een vorig nummer aanklikte gebeurde er niets. Ook het aanklikken van nummer 4 leverde niets op. Er zat niets anders op dan opnieuw te beginnen. Dat deed ik dus. Ik liep helemaal terug naar de parkeerplaats en startte de podwalk opnieuw. Dat ging goed. Maar ook nu moest ik alle punten weer bij langs. Dus weer de terp omhoog naar het kerkje en terug.
  3. Eenmaal in Dokkum naar de Halvemaanspoortbrug, wandelde ik onderlangs bij het water. Op de brug kreeg ik vervolgens bij het infopunt geen informatie. Dus ik weer terug en liep bovenlangs. Toen ging het weer goed.
  4. In het centrum heb ik gebruik gemaakt van het toilet bij de Hema. Ik had de app op stop gezet. Blijkbaar duurde de sanitaire stop te lang, want Daan begon uit zichzelf weer te praten. Wel werd het laatste infopunt opnieuw afgespeeld.
  5. Bij de Bonifatiusbron liggen meerdere infopunten heel dicht elkaar. Ik liep door. En wat gebeurde er? Daan brak zijn informatie bij het desbetreffende punt af en begon bij het volgend infopunt. Het vorige infopunt kon ik echter niet terug luisteren.

Conclusie:
Ik vind het nog steeds een zeer leuke en boeiende app met een interessante rondleiding door de geschiedenis van Nederland. Maar het is jammer dat de locatie zo nauw luistert en je niet handmatig in kunt grijpen.

Podwalk-app Het Verhaal van NL

Wil jij de podwalk Hattem ook lopen? Download dan de app en neem je oordopjes of koptelefoon mee! De app is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Je kunt de wandeling ook zonder de uitleg van Daan lopen. Download dan hiervoor de GPX.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
6 km

Startpunt
Parkeerplaats na
Mockamawei 5
9121 CB Aalsum

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden

Horeca
Dokkum

Bron
NTR Het Verhaal van Nederland

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG