Menu Sluiten

Paarse route Asserbos

Oerbos • Duurzaamheidscentrum • Stadsboerderij • Oud jachthuis

De Paarse route gaat door het schitterende oude Asserbos. Tijdens deze korte wandelroute zie je veel eeuwenoude bomen en maak je kennis met de interessante historie van Assen.

Vanaf het Duurzaamheidscentrum zijn er vijf paaltjesroutes uitgezet, variërend van 1,5 tot 5 km. Wij kiezen voor de langste. De paarse paaltjesroute is in werkelijkheid ‘slechts’ 4,8 km. Wij beginnen echter niet bij het Duurzaamheidscentrum, maar bij de parkeerplaats aan de Rode Heklaan.

Paarse route Asserbos.

Stadsboerderij Asserbos

De riant opgezette kinderboerderij is in 2020 verbouwd en gemoderniseerd tot Stadsboerderij Asserbos. Ruim twintig jaar geleden kwam ik hier regelmatig met mijn kinderen en nog steeds is het er heerlijk vertoeven. Nog steeds zijn er in de dierenweides pony’s, geiten, pauwen en hangbuikvarkens.

Bok op eiland in vijver bij stadsboerderij.

Keizer Napoleon en het Asserbos

Het fraaie Asserbos is een oud gemengd bos met een bijzondere geschiedenis. De broer van Keizer Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon Bonaparte, had in Assen zijn zomerverblijf. Hij schonk het bos in 1809 aan de nieuwbakken stad.

Ontstaan Asserbos
Het bos is al eeuwen oud. Het behoorde ooit toe aan de nonnen van het klooster Maria in Campis, dat in 1260 in Assen gevestigd was. Begin 1600 werd Landschap Drenthe eigenaar. Wolter Hendrik Hofstede werkte bij het landschap als landschapsklerk. Hij ontwierp in 1760 een sterrenbos, dat in die tijd in de mode was. Vlakbij de parkeerplaats staat het Hofstedemonument, een gedenksteen met zijn plaquette.

Greppel in Asserbos met beuken in herfstkleuren.

Duurzaamheidscentrum

Aan de rand van het Asserbos ligt het Duurzaamheidscentrum met uitkijktoren. Het opvallende gebouw is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Er zijn wisselende exposities en activiteiten, voor zowel jong als oud. Ga voor meer informatie naar https://duurzaamheidscentrumassen.nl/

Duurzaamheidscentrum met metalen uitkijktoren.

Monumentale bomen

Wij genieten tijdens de wandeling van diverse monumentale bomen, waarvan sommigen met ingekerfde namen of initialen. Nu met de herfstkleuren is het hier prachtig. Alleen het zonnetje ontbreekt.

Initialen gekerfd in beuk.

Noorderbegraafplaats

De route gaat verder aan de overkant van de Hoofdlaan. Hier is ook de Noorderbegraafplaats. Het oudste kerkhof van Assen is opgericht in 1823. Er staan vele indrukwekkende grafmonumenten, waarvan drie met de status rijksmonument.

Grafzerken op de Noorderbegraafplaats Assen.

Hertenkamp

Net buiten het Asserbos ligt een hertenkamp. Deze hoort ook bij de Stadsboerderij Asserbos. De grote bok heeft het goed voor elkaar met zijn 14 vrouwtjes.

Hertenkamp Asserbos. Bok met 8 hindes.

Romantisch bos

Het Asserbos is een romantisch bos met statige brede bomenlanen. Maar ook vind je er kronkelende smalle bospaadjes en de idyllische Bosbeek. Saai is het er beslist niet.

Kronkelend wandelpad in Asserbos bedekt met herfstbladeren.

Jachthuis

Aan de rand van het bos doekt een wit torentje op tussen de struiken. Het witte sprookjeskasteel is het jachthuis van het voormalige landgoed de Eerste Steen.

Wit jachthuis met torentje gezien door dichte struiken in het Asserbos.

Hondenlosloopgebied

Het bos is niet alleen een heerlijke uitlaatklep voor de mens, maar ook voor honden is het hier genieten. We komen dan ook veel eigenaren met honden tegen. Op het laatste deel komt een jonge hond ons tegemoet met een enorme tak in zijn bek. Heerlijk, al die vrolijke mensen én dieren.

Man en vrouw met jonge speelse zwarte hond in het Asserbos. Hond heeft grote tak in zijn bek.

Wij vinden het Asserbos een prachtig romantisch bos met veel oude bomen, echt een superplek voor een herfstwandeling. Het is verrassend groot en dat dichtbij het stadscentrum. Er zijn veel paden, van smalle kronkelpaadjes tot statige bomenlanen. Een minpuntje vinden we de stads- en verkeersgeluiden wat overal meer of minder aanwezig is. Maar verder is het een ideaal uitje, ook met kinderen!


PRAKTISCHE INFO
Afstand
4,8 km

Startpunt
Duurzaamheidscentrum
Bosrand 2
9401 SL Assen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Duurzaamheidscentrum

Bron
Duurzaamheidscentrum

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG