Menu Sluiten

Ontmoeting wolf tijdens het wandelen


Tijdens een wandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold wandelde ik anders dan normaal. Ik was de hele wandeltocht op mijn hoede. Dit alles vanwege een bericht dat een dag ervoor naar mij was doorgeappt. Het berichtje ging over twee fietsers die kortgeleden op de Veluwe door 3 wolven waren nagezeten. Ik wist dat wolven ook waren gesignaleerd in het Drents-Friese Wold. Ik ben desondanks naar Diever gereden en gaan wandelen. Maar ik merkte dat ik heel erg in mijn hoofd zat en nauwelijks genoot van al het moois om mij heen. Waar ik anders een broodje nuttigde op een mooi plekje midden in de natuur, at ik nu op een picknickplaats aan de kant van de weg. Doodsbang voor een ontmoeting met een wolf. Maar waren mijn angsten reëel of zijn het alleen de wolven in sprookjes zoals Roodkapje die gevaarlijk zijn? Ik ging op onderzoek uit.

  Boze wolf in sprookjes

  Onze angst voor wolven komt door het Engels kindersprookje ‘De wolf en de drie biggetjes’ uit de achttiende eeuw. En wij kennen natuurlijk allemaal de boze wolf uit de beroemde sprookjes ‘De wolf en de 7 geitjes’ en ‘Roodkapje’. Daarin wordt de wolf afgeschilderd als een slecht wezen. Maar is dat wel zo of geloof ik teveel in sprookjes?

  Indianen en wolven

  Tijdens mijn zoektocht vond ik ook leuke informatie over indianen en de wolf. Indianen zien de wolf niet als een slecht wezen, maar als een gids. Zij geloven dat het observeren van wolvengedrag mensen kan helpen inwendig te genezen. We dragen allemaal iets wolfachtigs in ons. Er zijn momenten in het leven waarin we gebruik moeten maken van onze dappere, wijze en verstandige geest. Deze geneeskunde van de ziel wordt ook wel wolfgeneeskunde genoemd.

  Wees de wolf
  De wolf is meedogenloos, houdt nooit op en kijkt niet achterom
  .

  – Druw Rathos –

   Kun je veilig wandelen in natuurgebieden waar wolven zijn?

   Als ik het mag geloven kan dat prima. Ik lees dat wolven en mensen al eeuwenlang zij aan zij leven en een mens wordt zelden aangevallen of gedood. Zolang wolven mensen als een potentiële bedreiging zien, zullen wolven op afstand blijven van mensen. De “tamme” wolf op de Veluwe kan te dicht bij mensen komen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Voer een wolf nooit, want wolven gaan dan aan mensen wennen. Ze gaan mensen associëren met voedsel en er is dan een verhoogde kans op conflicten tussen wolf en mens.

   Wolven zijn nachtdieren die overdag de rust opzoeken. Ze ruiken en horen jou, al voordat jij iets in de gaten hebt. Wandel overdag, blijf op de paden en hou de hond aangelijnd. Wolven zijn nachtdieren die overdag de rust opzoeken. Ze maken zich dan ook snel uit de voeten. Deze informatie stelt mij enigszins gerust.

   Aanvallen van wolven op de mens

   Mensen worden zelden aangevallen door een wolf. Dat blijkt uit een onderzoek van John D.C. Linnell. In Europa zijn in de 20e eeuw ‘slechts’ vier mensen gedood door wolven. Linnell noemt in zijn verslag vier situaties waarin een wolf kan aanvallen:

   1. Hondsdolheid
   2. Te weinig prooien
   3. Verdediging
   4. Verlies van angst voor mensen

   Het allergrootste gevaar is als de wolf went aan mensen. Dit gebeurt als hij (bij)gevoerd wordt. Hij zal dan mensen opzoeken.

   Wat moet ik doen als ik oog in oog sta met een wolf?

   De kans dat je een wolf ontmoet is erg klein, maar wat als je ondanks alles toch ineens oog in oog komt te staan met een wolf? Bekijk het dier in alle rust en maak eventueel een foto. Volg verder de volgende adviezen op:

   • Respecteer de wolf
   • Neem langzaam afstand
   • Hou de hond aan de lijn
   • Komt de wolf dichterbij, spreek luid en maak langzame grote bewegingen met je armen
   • Voer de wolf niet

   Conclusie

   Zoals vroeger zal het wel niet meer worden. Het enige gevaar voor een wandelaar was toen misschien een wild zwijn op de Veluwe en voor de rest kon je onbekommerd en ontspannen door heel Nederland wandelen. Met mijn opgedane kennis ben ik deels gerustgesteld. Ik vind het nog steeds spannend om te wandelen in een ‘wolvengebied’, maar ik blijf er zeker niet voor thuis!

   Heb jij al een wolf gesignaleerd? Deel het hier!

   Veel wandelplezier!

   Detty

   Bronnen:
   Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:
   Wolven in Nederland
   Locomediagroep

   Detty Zwaneveld
   DEEL DIT BLOG

   3 reacties

   1. Marinja

    zonder hond kan je als mens met een gerust hart wandelen in wolven gebied ja…

    Met een hond of een paard word het een heel ander verhaal….
    Gedrag je je als prooi (fietsen/mountainbike) word het ook een ander verhaal…

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *