Menu Sluiten

Weg van Noordlaren

Bartholomeüskerk • Zuidlaardermeergebied • De Oostpolder • Hunebed

Afwisselende wandelroute door het open Zuidlaardermeergebied, het Noordlaarderbos en langs het enige Groninger hunebed G1 terug naar Noordlaren met zijn eeuwenoude Bartholomeüskerk.

Bartholomeüskerk Noordlaren

De wandeling begint op de kleine parkeerplaats bij het 12e-eeuws kerkje. Opmerkelijk is dat Zuidlaren en Midlaren in de provincie Drenthe liggen, maar Noordlaren in Groningen.

Özzen
De inwoners van Noordlaren kregen vroeger de bijnaam ‘Özzen’, wat domkop betekent. De bewoners hadden vroeger geprobeerd een tocht van de Munsterse bisschop Bommen Berend te ondermijnen door diepe kuilen te graven in de Zuidlaarderweg. Hierin legden zij omgekeerde eggen met de punten omhoog. Het leger viel daarop het dorp binnen en brandde het grotendeels plat.

Haventje Noordlaren

In de Noordlaardervaart dobberen een aantal bootjes. Het kleine haventje is de plek waar, vooral op zondagochtend veel kanoërs van start gaan. Het is dan een gezellige drukte in het gewoonlijk zo rustige Noordlaren. Aan de overkant liggen nu lege kano’s stilletjes te wachten. Links staat een Veerhuis uit 1850.

Zeilboten in de haven van Noordlaren
Het oude Veerhuis van Noordlaren uit 1850

Uitkijktoren Oostpolder

We gaan over de dijk naar de uitkijktoren. Naast ons wandelen enorm dreigende wolken met ons mee. Er is een stevige koude wind. In de uitkijktoren genieten we van het uitzicht over het Zuidlaardermeer en van een bakkie ‘pleur’. We zien iemand van de vlonder duiken. Terwijl wij de koffie drinken, komt de zwemmer uit het water en kleedt zich om tussen het riet. Ik voel mij ongevraagd een voyeur en kijk snel weg.

De Oostpolder is veenweidegebied. Het water in de trekgaten staat nu hoger dan anders. Normaliter zitten hier veel weide- en watervogels, maar vandaag zien we slechts een aantal prachtige witte reigers, de zilverreigers.

Sloot in de Oostpolder

Zeearend en Friese koe

De Oostpolder is ook het gebied waar de zeearend broedt, maar nu zit er te veel blad aan de bomen om het enorme nest te kunnen aanschouwen. Ook de zeearend zelf laat zich, net als de andere vogels, vandaag niet zien. Iets verder zien we een Friese koe omringd met bruine koeien, een bijzonder schouwspel.

Noordlaarderbos

Aan de overkant van de Zuidlaarderweg ligt het eeuwenoude Noordlaarderbos met karrensporen en grafheuvels. We blijven een tijd aan de rand van het bos lopen en gaan later een leuk smal kronkelpad in. Onder de dikke oude beuken staan veel varens.

Noordlaarderbos
Foto: Mark Zwenger

Hunebed Groningen

We wandelen langs het enige Groninger hunebed, G1. Het kleine hunebed is niet meer compleet. De vroegere stenen worden gemarkeerd met zogeheten plomben. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe het hunebed er oorspronkelijk moet hebben uit gezien. De voorste steen geeft de ingang van de poort weer.

Het kleine hunebed G1

Een afwisselende wandelroute met verschillende soorten landschappen. De weidse en natte Oostpolder is schitterend en via het oude donkere Noordlaarderbos wandel je terug naar Noordlaren. Ik geef de route:

Wandelroute Noordlaren
PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Bartholomeüskerk Noordlaren
Lageweg 8
9479 PC Noordlaren

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Noordlaren

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Noordlaarderbos

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG