Menu Sluiten

Weg van Noordlaren

Afwisselende wandeling van 11 km door het open Zuidlaardermeergebied en het Noordlaarderbos en langs het enige Groninger hunebed G1.


Vandaag weer een wandeling met mijn zoon, nu vanuit het Groningse Noordlaren. We hopen dat we veel vogels spotten in de Oostpolder.

Noordlaren

De wandeling begint op de kleine parkeerplaats bij het 12e eeuws kerkje. Opmerkelijk is dat Zuidlaren en Midlaren in de provincie Drenthe liggen, maar Noordlaren in Groningen.

Özzen
De inwoners van Noordlaren kregen vroeger de bijnaam ‘Özzen’, wat domkop betekent. De bewoners hadden vroeger geprobeerd een tocht van de Munsterse bisschop Bommen Berend te ondermijnen door diepe kuilen te graven in de Zuidlaarderweg. Hierin legden zij omgekeerde eggen met de punten omhoog. Het leger viel daarop het dorp binnen en brandde het grotendeels plat.

Haventje Noordlaren

In de Noordlaardervaart dobberen een aantal bootjes. Het kleine haventje is de plek waar, vooral op zondagochtend veel kanoërs van start gaan. Het is dan een gezellige drukte in het gewoonlijk zo rustige Noordlaren. Aan de overkant liggen nu lege kano’s stilletjes te wachten. Links staat een Veerhuis uit 1850.

Oostpolder

We gaan over de dijk naar de uitkijktoren. Naast ons wandelen enorm dreigende wolken met ons mee. Er is een stevige koude wind. In de uitkijktoren genieten we van het uitzicht over het Zuidlaardermeer en van een bakkie ‘pleur’. We zien iemand van de vlonder duiken. Terwijl wij de koffie drinken, komt de zwemmer uit het water en kleedt zich om tussen het riet. Ik voel mij ongevraagd een voyeur en kijk snel weg.

De Oostpolder is veenweidegebied. Het water in de trekgaten staat nu hoger dan anders. Normaliter zitten hier veel weide- en watervogels, maar vandaag zien we slechts een aantal prachtige witte reigers, de zilverreigers.

Zeearend en Friese koe

De Oostpolder is ook het gebied waar de zeearend broedt, maar nu zit er te veel blad aan de bomen om het enorme nest te kunnen aanschouwen. Ook de zeearend zelf laat zich, net als de andere vogels, vandaag niet zien. Iets verder zien we een Friese koe omringd met bruine koeien, een bijzonder schouwspel.

Noordlaarderbos

Aan de overkant van de Zuidlaarderweg ligt het eeuwenoude Noordlaarderbos met karrensporen en grafheuvels. We blijven een tijd aan de rand van het bos lopen en gaan later een leuk smal kronkelpad in. Onder de dikke oude beuken staan veel varens.

Hunebed Groningen

We wandelen langs het enige Groninger hunebed, G1. Het kleine hunebed is niet meer compleet. De vroegere stenen worden gemarkeerd met zogeheten plomben. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe het hunebed er oorspronkelijk moet hebben uit gezien. De voorste steen geeft de ingang van de poort weer.

Een afwisselende wandeling met verschillende soorten landschappen. De weidse en natte Oostpolder is schitterend, en later kom je door het oude donkere Noordlaarderbos. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Bartholomeüskerk Noordlaren
Lageweg 8
9479 PC Noordlaren

Begaanbaarheid
Draag waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Noordlaren

Bron
Eigen route
LINKS
Noordlaarderbos

ALLE FOTO’S

Delen via: