Menu Sluiten

Museumwandeling Heino

Museumwandeling Heino is een combinatie van een bezoek aan museum de Fundatie Heino en een wandelroute van 11 km door de fraaie landgoederen ’t Nijenhuis, Windesheim en ‘t Reelaer. Zonder museumbezoek ook de moeite waard.


Museum de Fundatie

Wij vinden het heerlijk om cultuur en natuur te combineren en daarom maken we weer een ‘museumwandeling’. Deze keer brengen we een bezoek aan Museum de Fundatie in Heino, dat is gevestigd in kasteel het Nijenhuis. Het museum is een dependance van het museum de Fundatie Zwolle. De collectie bevat o.a. werken van Jan Cremer en Isaac Israëls en er is een imposante beeldentuin.

Kasteel het Nijenhuis van de zijkant met gracht en hoge beukenhaag.

Kasteel het Nijenhuis
Kasteel het Nijenhuis is een goed bewaard gebleven havezate. De eerste vermelding dateert van 1382. Het werd bewoond door vele adellijke families. In 1934 werd het landgoed verkocht en viel het in een periode van verval. Op initiatief van collectioneur Dirk Hannema werd het kasteel gerestaureerd en verbouwd tot museum. Zijn omvangrijke verzameling vormt de basis van Museum de Fundatie Zwolle en Heino.

Beeldentuin kasteel het Nijenhuis

In de siertuin worden ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en de provincie Overijssel tentoongesteld. Een van de blikvangers is het metershoge sculptuur ‘Ins Blaue’ van kunstenaar David Bade. Het beeld is echter niet blauw, maar knaloranje. Als je goed kijkt zie je er van alles in verwerkt, zoals een tent, een hek, stoelen. Elk jaar verhuist één of meer van de beelden tijdelijk naar het bekende Lowlands Festival.

Vliegenzwam

Op het parkachtig landgoed zien we een groep vliegenzwammen bij elkaar staan. Dit is de gelegenheid om mijn nieuwe camera te testen. Het begin van de vele sprookjesachtige paddenstoelen die we nog gaan zien.

Groep vliegenzwammen van onderen gefotografeerd.

Bloedrode heidelibel

Even later vliegt een parend koppel heidelibellen voor onze neus. De paring van deze libel start in de lucht en eindigt zittend op de grond. We hebben het geluk dat ze op het zandpad neerstrijken. Het mannetje is de libel met de dieprode kleur.

Parend koppel heidelibellen

Mooie landschappelijke omgeving

De mooie bomenlanen met schilderachtige doorkijkjes maken plaats voor kronkelende zandpaden tussen akkers door. We worden nieuwsgierig aangestaard door schattige kalveren en een koe staat zich op haar dode gemak te krabben en schoon te likken. Kan het nog landelijker?

Kronkelend zandpad met solitaire boom tussen de weilanden door.
Museumwandeling Heino

Statige beukenlanen

Op landgoederen horen beukenlanen. Op deze wandelroute kun je er geen genoeg van krijgen. Maar om eerlijk te zijn, zijn we toch blij dat we over de spoorovergang een smal bospaadje ingaan. Even iets anders.

Beukenlaan op landgoed Nijenhuis Heino tijdens museumwandeling Heino

Porseleinzwam in sprookjesbos

Een fotograaf ligt met zijn camera in een greppel. We zijn nieuwsgierig naar wat hij fotografeert, maar lopen toch door. Iets later zien wij dat we in een sprookjesbos zijn beland. Vele takken die op de grond liggen zitten bomvol met witte glimmende paddenstoelen. Dit juweeltje heet porseleinzwam. Ook wij liggen bijna languit voor dit natuurschoon.

Groepje porseleinzwam op een tak.

Oppassen Heinoseweg (N35)

Na de rust komt de drukte van de Heinoseweg. Hier is het oppassen, want het is hier erg druk! Later kruisen we deze weg nog een keer.

Landgoed het Reelaer

We zijn inmiddels aangekomen op het landgoed het Reelaer. Ook hier weer bomenlanen, maar deze zijn anders dan die van het landgoed het Nijenhuis. Ze zijn smaller en wat natuurlijker begroeid.

Kasteel ’t Reelaer

Het kasteel het Reelaer is nauwelijks zichtbaar. Een oude dikke beuk staat strak tegen het huis. Op het landgoed staan een aantal vervallen gebouwen, waaronder een boerderij. Ook op dit landgoed zien we weer schitterende oude beuken, waarvan sommige met imponerende wortelstelsels.

Huis Reelaer
Enorm wortelstelsel van een dikke beuk bedekt met herfstbladeren.

Coulisselandschap Heino

Nadat we voor de laatste keer de Heinoseweg zijn overgestoken, wandelen we over onverharde bospaden terug naar het treinstation. Onderweg genieten we van fraaie doorkijkjes over de weilanden met koeien.

Wandelroute Heino

De combinatie van museum De Fundatie te Heino en een wandeling beviel ons weer goed. Het was een heerlijk dagje uit! We geven deze wandelroute dan ook:

Alle foto’s

Horeca
Museum Fundatie Heino 

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over verharde, maar ook onverharde paden. Deze kunnen nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


10,9 km rondwandeling
Treinstation Heino
Stationsweg 8
8141 SB Heino
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG