Menu Sluiten

Alle Drentse lange afstandswandelingen


Drenthe is een wandelprovincie bij uitstek. Naast de vele korte en lange dagtochten heeft deze provincie ook een aantal ‘eigen’ lange afstandswandelingen. Deze meerdaagse wandelroutes gaan door Drenthe. De bekendste is misschien wel het Drenthepad. Hieronder een overzicht van alle meerdaagse wandelroutes in Drenthe. 

Drenthepad | SP 06

Afstand: 324 km
Aantal dagetappes: 18

Ontdek in 18 etappes oer-Drenthe, wandelend door Drenthe’s Nationale parken en het Geopark op het oudste naoorlogse langeafstandswandelpad van Nederland. Geniet van Drenthe, over paden en wegen, langs akkers en weide, door bossen, over heide, zand en door het veen. Alle etappes zijn omschreven op de website van wandelnet.

Klik hier voor meer informatie. De wandelgids is te bestellen bij bol.com.

De Loop langs de Hunebedden

Afstand: 300 km
Aantal dagetappes: 19

De Loop langs de Hunebedden laat je in negentien etappes meer dan 300 km lang Drenthe op haar mooist zien. Op dit rondje Drenthe zie je alle 53 Nederlandse hunebedden, 52 in Drenthe en één vlak over de grens in Groningen. Elk hunebed heeft een eigen geschiedenis. In de wandelgids vind je die verhalen. Onderweg zie je landschappen die je niet snel zult vergeten. Je maakt kennis met de Drentsche Aa, de Hondsrug, het Dwingelderveld, het Holtingerveld en het Drents-Friese Wold.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

De Loop van de Drentsche Aa

Afstand: ruim 150 km
Aantal dagetappes: 10

De route gaat zoveel mogelijk over zandwegen, bospaden en smalle paadjes. Meer dan de helft van De Loop van de Drentsche Aa is onverhard. Met bezoekjes aan de dorpen aan weerszijden van de Drentsche Aa brengt de route je langs Oudemolensche Diep, Schipborgse Diep en Westerdiep naar de provincie Groningen waar de Drentsche Aa eindelijk ook daadwerkelijk Drentsche Aa gaat heten. Via de landgoederen van Paterswolde en langs de oevers van het Paterswoldsemeer voert De Loop van de Drentsche Aa naar de stad Groningen. Vanaf de twaalfde eeuw vestigden zich daar langs de oevers vissers, handelaren en handwerklieden die de stad de eeuwen daarna welvaart brachten.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

De Loop van het Oude Diep

Afstand: ruim 100 km
Aantal dagetappes: 9

De Loop van het Oude Diep laat je kennismaken met de onbekende wereld tussen Westerbork en Hoogeveen waar het Oude Diep zijn weg zoekt vanaf het Drents plateau. Aan het eind van de twintigste eeuw scheelde het niet veel of het Oude Diep was letterlijk van de kaart verdwenen. Gelukkig konden de beek en het beekdal de afgelopen jaren op veel plaatsen worden hersteld. Onderweg ben je ooggetuige van de wedergeboorte van een Drentse beek. Er zijn 9 etappes van gemiddeld 13 kilometer tussen Assen en Hoogeveen.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

De Loop van Hunze en Hondsrug

Afstand: 250 km
Aantal dagetappes: 15

De Loop van Hunze en Hondsrug laat je in 15 etappes kennismaken met de schoonheid van het Hondsruggebied in de provincies Drenthe en Groningen. Ontdek tussen Groningen en Emmen een eeuwenoud landschap met een geschiedenis van meer dan 5000 jaar oud, de tijd dat de hunebedden gebouwd werden. Je wandelt door de bossen en de heidevelden en door de oude esdorpen van de Hondsrug.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

De Loop van de Reest

Afstand: 160 km
Aantal dagetappes: 8

Op de grens van Drenthe en Overijssel kronkelt de Reest door een smal beekdal met kleurrijke hooilanden, eeuwenoude akkertjes, monumentale boerderijen en statige landgoederen. De Loop van de Reest laat je kennismaken met het ongelooflijk mooie landschap van het Reestdal en zijn rijke geschiedenis. De 4e editie van de Loop van de Reest is geheel vernieuwd en is 160 kilometer lang, opgedeeld in 8 etappes.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

De Ster van Dwingeloo

Afstand: 110 km
Aantal dagetappes: 5

Bijzonder is dat deze route is verdeeld in vijf aparte routes van ongeveer 22 kilometer die samen vanuit het hart van Dwingeloo een ster vormen. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bossen, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je kunt alle routes lopen als lange afstandswandeling met overnachtingen in Dwingeloo, of één of twee routes lopen als dagtocht of weekendje weg.

De wandelgids is te bestellen bij Drents Landschap.

Veel wandelplezier!

Detty Zwaneveld

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *