Menu Sluiten

Koelevaartsveen

Bos met heuveltjes • Schitterende vennen • Heidevelden

Bos met heuvels

Het is een mooie avond en ik besluit om een korte wandeling te maken. Vanaf de parkeerplaats aan de Spiererweg zijn drie gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer. Ik ga de blauwe wandelroute wandelen, de Koelevaartsveen.

Na het grote informatiebord loop ik door een klaphek het bos in en wat direct al opvalt zijn de vele heuveltjes in het bos. Het zijn geen grafheuvels, maar beboste zandduinen, ontstaan door zandverstuivingen in het verleden.

Koelevaartsveen

Na het verlaten van het bos ligt het Koelevaartsveen. Het ven staat momenteel aardig droog, ondanks de vele regen die de laatste weken is gevallen. Wandelaars zijn er niet veel, waardoor het heerlijk rustig is.

Een eindje verderop ontmoet ik twee vrouwen die een zelf meegenomen hapje en een wijntje nuttigen op een lange bank in het avondlicht. Wat een verrassend gezicht.

Hoogveen
Zo’n 130.000 jaar geleden was het einde van de laatste ijstijd. Door het smeltwater van de gletsjers werden geulen en laagtes in de bodem gevormd. Het water bleef in deze laagtes staan, waardoor een voedselarm milieu ontstond waarin alleen bepaalde planten konden groeien. Er vormde zich langzaam hoogveen, door voortdurende aangroei en ophoping van half verteerde afgestorven planten.

Vennetjes

Later kom ik uit bij een klein, maar lieflijk vennetje. De brede paden zijn overgegaan in smalle paadjes. Aan de rechterkant van het ven zijn veel bomen gekapt, waardoor het lijkt op een surrealistisch maanlandschap.

De route gaat rondom het ven en gaat verder het bos in. Even hoor ik het geluid van de Spieregerweg, maar gelukkig buigt het pad snel af. Dan is er een grote open vlakte, het Groote Veen. Van het veen is niet veel meer over dan grote pollen pijpenstrootje, wat ik persoonlijk ook wel mooi vind.

Heideveld

De route gaat vlak voor de heide het bos in, wat mij verbaast. Want het pad op de hei lijkt mij veel aantrekkelijker. Na een klaphek ligt het Slichteveen, een open weiland in het bos.

Slichteveen
Slichteveen is een uitwaaiingskom tussen de zandduinen. In deze laagten vormde zich veen dat begin twintigste eeuw door de boeren van Lhee en Lheebroek werd afgegraven om er turf mee te winnen. Het Slichteveen is ontgonnen tot weidegebied en de zandduinen eromheen werden bebost. Soms wordt de bovenlaag van zo’n bosweide weggehaald om de grond te verschralen. Hierdoor krijgt de oorspronkelijke vegetatie meer kans.

Het laatste stukje is wat ruiger, best mooi. Er liggen veel dikke omgezaagde bomen en vlak voor de parkeerplaats staat een bijzonder gevormde beuk.

De wandelroute Koelevaartsveen heeft veel brede zandpaden, terwijl er genoeg kleine kronkelende bospaadjes zijn. Maar desondanks een mooie wandeling door afwisseling van bos, heide en ik genoot vooral van de vennen. Ik vind de route zeker 4 sterren waard!

PRAKTISCHE INFO
Afstand
6 km

Startpunt
P-plaats
Spieregerweg
Dwingeloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Geen

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG