Menu Sluiten

Knapzakroute K39 Deurze

Kleine buurtschappen • Stroomdallandschap • Oude kerkenpaden

Een afwisselende wandelroute door kleine buurtschappen, oude en nieuwe bossen, over heideveldjes en oude kerkenpaden.

Vandaag ga ik voor een knapzakroute door mijn geliefde stroomdallandschap de Drentsche Aa en wel die van Deurze. Ik start bij café De Aanleg. Dit café was vroeger een vaste pleisterplaats voor de reizigers van en naar Assen. Er werd al in 1832 op deze plek een herberg gehouden

Deurze

In het begin laat de route mij kennismaken met het kleine esdorp Deurze. Het verhaal van Deurze begint in 1259, maar daar zie ik weinig meer van. Wel staan er een aantal mooie rietgedekte boerderijen langs de doorgaande weg. De zon hoog in een strakblauwe lucht en vele kleurige voorjaarsbloemen maken het een lieflijk tafereel.

’t Ruigeveld

’t Ruigeveld is niet groot, maar een verrassend mooi stukje natuur zo dichtbij Rolde. Het gebied bestaat uit gemengd bos met vele oude beuken en kleine heideveldjes. Het kwam in 1938 in bezit van de Groninger liefdadigheidsinstelling Vereeniging tot Stichting en Exploitatie van Christelijke Vacantiekoloniehuizen in Nederland. Deze vereniging had als doel christelijke bleekneusjes laten aansterken in een gezonde omgeving. Later werd ’t Ruige Veld een gespecialiseerde instelling voor kinderen met ernstige psychische problemen.

Balloo

Voor ik in het eeuwenoude Balloo aankom, loop ik tussen een aantal pittoresk kleine weilanden door waarop 2 pony’s grazen. Zodra ze mij opmerken, lopen ze op mij af. Ik hoor dichtbij een ooievaar klepperen waarvan ik het nest niet kan traceren. Aan de rand van het kleine dorp word ik bedwelmd met een gierlucht. De geur is zo sterk, dat ik een tijdje mijn adem probeer in te houden.

Archeologisch monument Tumulibos

In het Tumulibos maak ik een klein lusje. Tumuli is Latijns voor grafheuvels, dus Tumulibos betekent eigenlijk bos met grafheuvels. Prehistorische grafheuvels kom ik volop tegen in het kleine bos. Ooit waren het 150, nu liggen er nog 35. Vele zijn verdwenen door ontginning van het gebied. Naast grafheuvels staan in het bos talrijke zeer oude beuken. Het licht giftige dalkruid is helaas al uitgebloeid. Dit plantje groeit op de bodem van oude bossen. Tumulibos is door de Provincie Drenthe de eerste aankoop van een archeologisch monument.

Brandheuvels
De grafheuvels in het Tumulibos zijn brandheuvels, een type grafheuvel waarbij een heuvel over de resten van een brandstapel of gecremeerde menselijke resten opgeworpen is. Het is een gebruik uit de Midden- en Late IJzertijd. Brandheuvels liggen vaak in grote groepen bijeen. Naast het Tumulibos zijn ze ook te vinden op het Noordse Veld bij Zeijen, bij de Galgenberg tussen Sleen en Zweeloo, bij het Zwanemeer bij Gieten en op het Noormansveld bij Dwingeloo.

Kampsheide

Ook in het nabijgelegen natuur- en heidegebied Kampsheide zijn tumuli te vinden. Ik volg een pad tussen oude jeneverbesstruiken. Verderop in het prachtige gebied ligt een groot natuurlijk ven, een pingoruïne. Kampsheide is vernoemd naar het eeuwenoud landgoed Kamps, waaraan het natuurgebied grenst. De boerderij op het landgoed was tot voor kort een van de oudste boerderijen van Drenthe (uit 1590). Het ging in 2012 door brandstichting in vlammen op.

Hunebed

Een paar honderd meter van de route af ligt het hunebed D16, één van de grotere van Drenthe.

Deurzerdiep

Door de beekdalen meandert het Deurzerdiep, één van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Deurzerdiep wordt verderop Amerdiep. Al die namen van het diep vallen onder de noemer van de Dentsche Aa. Het landschap verandert net zo vaak als het diep.

Poepenhemeltje van Bommen Berend

Een lange houten vlonder over drassig weiland brengt mij naar het Poepenhemeltje, een vierkante schans (redoute) uit 1672. Ik waan mij heel even in oude vervlogen tijden.

Poepenhemeltje
De redoute is vernoemd naar Bommen Berend, ofwel Berend van Galen. Tijdens de belegering van Groningen liet hij zijn ‘Poepen’ (Duitse trekarbeiders) in het schansje overnachten. Tot op heden weet men nog steeds niet of het waar is.

Buurtschappen Schieven en Anreep

Over het pad langs het oude Amelte liepen de inwoners van de middeleeuwse buurtschappen Schieven en Anreep iedere zondag naar de kerk van Rolde. Het oude esdorp Anreep werd al in 1141 in een oorkonde genoemd. Buiten Anreep steek ik via een leuk smal bruggetje het Amerdiepje over. Ook hier bloeien verschillende voorjaarsbloemen weer volop. Zo zie ik veel rode klaver en witte margrieten. Wat een plaatje telkens weer!

Zicht op Deurze

In de verte zie ik links de houten fietsbrug over het Deurzerdiep en rechts een aantal prachtige boerderijen. Het drukbezochte ooievaarsnest aan het Kerkepad lijkt dit jaar onbewoond. Jammer.

Wat een schitterende afwisselende en educatieve wandeling. Ondanks dat ik soms langs de weg moest lopen, omdat het echt niet anders kon, heb ik weer genoten van het mooie Drentse stroomdal met zijn vele beekjes, de kleine karakteristieke esdorpjes en zoveel meer. Ik geef de route:

Knapzakroute Deurze
PRAKTISCHE NFO
Afstand
15 km

Startpunt
Café de Aanleg
Asserstraat 63
9451 TA Rolde (Deurze)

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Redelijk te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Café de Aanleg

Bron
Knapzakroutes
LINKS
Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG