Utrecht acht keer anders: Historisch Utrecht
Historische binnenstad • Kloostertuinen • Domtoren
Historisch Utrecht is een korte stadswandeling door de stad met beroemde Domtoren. Utrecht heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis. De belangrijkste elementen van deze wandelroute zijn: de Romeinse tijd, het geloof en de Unie van Utrecht.
Utrecht acht keer anders
De rondwandeling Historisch Utrecht komt uit de wandelgids ‘Utrecht acht keer anders’ van de ervaren stadsgids Gerard Goudriaan. Hij begint direct vanaf het Centraal Station Utrecht, lekker handig.
Pandhof St. Marie
Al vrij snel na het verlaten van het stationsplein wandel ik het historisch centrum van Utrecht binnen. Aan de rechterkant ligt de mooi aangelegde oude kloostertuin van het Pandhof St. Marie. Ooit stond hier de Mariakerk uit de 11e eeuw. De kerk is er niet meer, wel het kloostergebouw. Een prachtig begin van deze korte rondwandeling.
Huis Zoudenbalch
Volgens de beschrijving moet ik verder door een smal steegje. Er zijn teveel gebouwen op deze wandelroute om ze allemaal op te noemen. Een aantal wil ik echter uitlichten. Zoudenbalchhuis valt direct op met zijn vele rode houten luiken. Het rijksmonument is rond 1467 gebouwd en vernoemd naar het patriciërsgeslacht Zoudenbalch, één van de voornaamste families van Utrecht in de middeleeuwen.
Domtoren in de steigers
Heb ik dat weer. Kom ik ergens, staat er vaak een gebouw in de steigers. En nu staat de ruim 600 jaar oude Domtoren, het symbool van Utrecht, al 5 jaar in de steigers. Met zijn 112 meter de trots van Utrecht en de hoogste toren van Nederland. Als alles goed gaat, is deze prachtige toren vanaf augustus 2024 weer in volle glorie te bewonderen.
Domplein Utrecht
Het Domplein is het hart van Utrecht. Tweeduizend jaar geleden begon hier de oorsprong van Utrecht. Romeinse resten liggen grotendeels onder de grond, maar zijn te bezichtigen in het DOMunder.
Akademiegebouw
Op het Domplein, naast de Domkerk, staat ook het opvallende Akademiegebouw. Het is het hoofdgebouw van Universiteit Utrecht. Vlak voor het gebouw staat een levensgroot beeld van Graaf Jan van Nassau. De jongere broer van de beroemde Willem van Oranje was de initiatiefnemer van de Unie van Utrecht.
Pandhof Domkerk
Misschien wel het mooiste stukje van deze stadswandeling: de oude kloostertuin midden in Utrecht. De toegang is gratis en ik word overweldigd door de serene sfeer die er vandaag heerst. Het is een prachtige rustige plek in het drukke centrum van Utrecht.
Abraham Dolehof
Het Abraham Dolehof ligt midden in de stad en was ooit de binnentuin bij het Sint Ursulaklooster. Het klooster werd in 1412 gesticht door de rijke Utrechtse koopman Abraham Dole. Het klooster is grotendeels verdwenen, alleen de kapel staat er nog en zo ook de binnentuin met de eeuwenoude plataan. Ook in dit verscholen hofje is de rust te vinden en dat midden in de stad. Heel bijzonder!
Nederlandse paus
Ik heb nooit geweten dat er een Nederlandse paus is geweest. Deze Adriaan Floriszoon Boeyens liet dit huis bouwen voordat hij paus werd. Het huis kreeg in 1522, toen hij paus werd, de naam Paushuize. Weer iets geleerd.
Universiteit Utrecht
Na de indrukwekkende Janskerk, gaat de wandelroute verder langs een aantal faculteiten van Universiteit Utrecht. Van oorsprong was dit complex het paleis dat tussen 1807-1809 werd gebouwd voor koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte. Een leuk straatje met meerdere universiteitsgebouwen.
Pyke Koch
Nadat ik de restanten van de oude stadspoort Weerdpoort heb bewonderd valt mijn oog op een levensgrote schilderij van een vrouw in een knalrode jurk. Het is het magisch realistisch portret van Hedwig M. de Greer, geschilderd door Pyke Koch. Het origineel bevindt zich in het Centraal Museum Utrecht.
Oudegracht
Aan de Oudegracht, de bekendste gracht van Utrecht, is het inmiddels gezellig druk. Voordat ik terug ga naar het Centraal Station, wandel ik nog een stukje langs de unieke werfkelders aan de Oudegracht. Niet langs alle 732! Ze zijn in de twaalfde eeuw ontstaan dankzij een veranderde waterhuishouding en tegenwoordig in gebruik als uitgaansgelegenheid. In de zomers is het hier heerlijk vertoeven.
Historisch Utrecht is kort, omdat de historie van Utrecht zich op een kleine oppervlakte afspeelt. Ik heb twee van mijn opleidingen in de stad Utrecht gevolgd, maar eigenlijk heb ik de stad nooit echt goed bekeken. Ik heb vooral genoten van de verrassingen zoals het Abraham Dolehof en de kloostertuin van de Domkerk. Ik geef de route:
Alle foto’s
Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Utrecht acht keer anders’ van Gerard Goudriaan.
Lees meer > Bestellen bij GO >
Musea op deze wandelroute
DOMunder
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
5,4 km rondwandeling | |
Utrecht CS | |
Goed begaanbaar | |
Ja | |
Aangelijnd toegestaan | |
Gids: Utrecht acht keer anders | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |