Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 2

Almen-Lochem

Almense Mölle • Berkel • Landgoed Ampsen

Etappe 2 van het Graafschapspad gaat van Almen naar Lochem. Bij deze tocht kom je door de landgoederen Almense Mölle en Ampsen. Verder wandel je langs de meanderende rivier de Berkel.

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

Almense Mölle

In Almen zijn we zo in de ban van het schitterend terras van hotel De Hoofdige Boer, dat we de markering naar links over het hoofd zien. Wij ontdekken het pas later, maar dat is eigenlijk niet erg, want ook hier is een fraai wandelpad over het landgoed De Almense Mölle.

Berkel

Ook vandaag komen we weer uit bij de Berkel en volgen deze meanderende rivier. In het water zwemt een man en raadt ons aan ook een verfrissende duik te nemen. Volgens hem is het water heerlijk. Ik heb geen badkleding mee en om geen aanstoot te geven aan andere natuurliefhebbers, vervolgen we onze wandelroute.

Drukke weg

Later volgt een lang stuk langs een drukke weg. We begrijpen niet zo goed waarom de route niet links gaat, van de drukte af naar de brug toe. Daar ziet het er rustig uit en een groot stuk is onverhard. Wij vinden het een gemiste kans.

Brug Twentekanaal

Achter elkaar lopen we over de brug het Twentekanaal over. De brug is eigenlijk net te smal voor een voetganger en een passerende auto. Strak tegen de reling aan loop ik uiterst voorzichtig de brug over. Alleen al het stukje over de brug passeren ons 10 auto’s. Leuk is anders.

Kunst en sierglasblazerij Martorell

Weer een lang stuk over een fietspad langs de weg. Mijn wandelmaatje heeft er niet zoveel moeite mee, zij geniet van de boerderijen, maar ik geniet er geen moment van. Het is vandaag druk, maar gelukkig zijn er weinig fietsers op het fietspad. Het enige leuke is de kunst en sierglasblazerij Martorell, die vandaag helaas gesloten is.

Laren in zicht

Eindelijk verlaten we het fietspad en wandelen we verder over een smal pad langs een kronkelende sloot omgeven door mais. En dan ineens, vanuit het niets, duikt Laren op.

Wereldbakker Wijnand Laren

We nemen een uitgebreide pauze bij wereldbakker Wijnand. En dat kunnen wij iedereen aanbevelen. Het assortiment is puur en oorspronkelijk. De gebakjes zien eruit als kleine kunstwerkjes, eigenlijk te mooi om op te eten. De bestelling wordt buiten gebracht, maar een lepeltje of vorkje ontbreekt. Gelukkig biedt de eigen spork uitkomst.

Rustpunt camping Lieftink

De lucht kleurt zwart en volgens de weerapps komen er stevige buien. Wij zijn op dat moment net in de buurt van rustpunt camping Liefting en schuilen in de grote schuur. Een ander stel komt er gezellig bij en zo ontstaan onder het genot van een drankje weer leuke gesprekken.

Exel

De route gaat helemaal tot het dorp Exel, over de verharde weg. Ook dit begrijpen we niet zo goed. Waarom tot Exel? We hadden volgens onze kaart al veel eerder het bos in gekund.

Landgoed Ampsen

Maar landgoed Ampsen maakt alles weer goed. Ampsen is een oud landgoed met bossen en landbouwgronden. Aan het wandelpad staan eeuwenoude eiken. Ik heb geloof ik nog nooit zulke dikke eiken gezien. Mijn wandelmaatje en ik zijn diep onder de indruk van de grote statige reuzen. Tussen de bomen door vangen we nog een glimp op van kasteel Ampsen.

Lochem

We verlaten landgoed Ampsen en wandelen via een kerkepad Lochem binnen. Van oudsher vormt dit pad met dikke oude eiken de verbinding tussen Ampsen en Lochem. Nog een paar honderd meter en we kunnen uitrusten in de trein terug naar huis.

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

Tijdens etappe 2 van het Graafschapspad, van Almen naar Lochem, zagen we niet veel van het typische landschap van de Achterhoek. Vanaf Almen wandelden we een lang stuk langs de doorgaande weg. We vonden het jammer dat de route bij Ehzerwold niet linksaf ging i.p.v. rechtdoor langs een drukke weg. Ook het verharde gedeelte naar Exel had voor ons geen enkele meerwaarde. Naar onze mening was de etappe mooier geweest als er eerder was afgeslagen. Ik geef deze route dan ook slechts:


Graafschapspad 2 Almen-Lochem
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,9 km

Startpunt
Bushalte De Hoofdige Boer
Almen

Eindpunt
Station Lochem

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Laren en rustpunt camping Lieftink

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG