Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 5

Ruurlo-Halle

Kasteel • Museum MORE • Boerenland

Etappe 5 van het Graafschapspad gaat voor ons van Ruurlo naar Halle. In het begin van de route kom je langs kasteel Ruurlo, waar een dependance van Museum More is gevestigd. Daarna wandel je veelal over landweggetjes door het ‘vlakke midden’ van de Achterhoek.

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

De trein naar Ruurlo

Na twee maanden pakken Marion en ik het Graafschapspad weer op en we zouden elkaar ontmoeten op station Zutphen. Maar het treinverkeer rondom Arnhem is ontregeld en na een half uur vertraging kunnen we eindelijk starten met etappe vijf van het Graafschapspad.

Kasteel Ruurlo – Museum More

En er is nog een aangenaam kort oponthoud. Dichtbij station Ruurlo staat het schitterende Huize Ruurlo. Een bijzondere glazen brug, een kunstwerk op zich, brengt ons naar de ingang van het imposante gebouw.

Graafschapspad Ruurlo Halle, kasteel Ruurlo

Van kasteel tot museum MORE
Het kasteel dateert deels uit de zestiende eeuw, maar het werd al veel eerder gesticht. Het was eeuwen in het bezit van de familie Van Heeckeren, maar werd in 1977 aan de gemeente Ruurlo verkocht. Daarna was het een aantal jaren gebruikt als gemeentehuis. Toen meerdere gemeenten werden samengevoegd, kwam het in de verkoop. Vanaf 2005 vestigde Museum MORE hier een dependance.

Kunstschilder Carel Willink

In Huize Ruurlo hangt een vaste collectie van één van mijn favoriete kunstschilders: Carel Willink. In de schitterend gerestaureerde kamers bewonderen wij zijn magisch-realistische werken.

Graafschapspad Ruurlo Halle, Museum MORE, Carel Willink

Saksische boerderijen

In de omgeving van het kasteel wandelen we langs een aantal fraaie Saksische boerderijen met gekleurde luiken. Bij één staat zelfs nog een oude waterput in de tuin.

Graafschapspad Ruurlo Halle, saksische boerderij

Dijkwegen

In dit deel van het graafschap zijn veel ‘dijk’wegen, verhoogd liggende wegen. Namen als Kaaldijk, Semmeltjesdijk herinneren ons aan de lager gelegen gebieden van vroeger.

Graafschapspad Ruurlo Halle, dijkwegen

Het vlakke midden

Het agrarische gebied tussen Ruurlo en landgoed Slangenburg wordt ook wel ‘het vlakke midden’ genoemd. De uitgestrekte venen die hier vroeger lagen, zijn alle ontwaterd en ontgonnen. Als we nu om ons heen kijken zien we alleen maar kale akkers en lange rechte paden. Wat een verschil met het woeste en onbegaanbaar moerasgebied van vroeger.

Graafschapspad Ruurlo Halle, het vlakke midden
Graafschapspad Ruurlo Halle

Oponthoud

En dan moeten we stoppen en wachten, want midden op het pad staan twee landbouwwerktuigen. De een moet de ander voorzien van kalk. Na een kort, maar gezellig praatje met de landbouwarbeiders wandelen we weer verder.

Graafschapspad Ruurlo Halle, boerenland

Enthousiaste koeien

Veel bankjes komen we niet tegen, maar er staat een verstopt bankje bij een watertje. Een kudde koeien is net ‘losgelaten’ door een boer. De koeien zijn dolenthousiast en uiteindelijk worden wij opgemerkt. In galop komen ze op ons af rennen, maar een draad tussen ons remt ze af. Van zoveel vrolijkheid worden wij ook vrolijk, ondanks de koude koffie.

Graafschapspad Ruurlo Halle, koeien

Wij zoeken onze overnachting op en verheugen ons op de etappe van morgen, van Halle naar Doetinchem. Volgens de wandelgids Graafschapspad belooft dit weer een mooie etappe te worden, met veel groen en weer een kasteel.

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

Etappe 5 van het Graafschapspad vond ik minder fraai, maar de etappes moeten uiteraard overbrugd worden. Ondanks dat de etappe zo goed begon met kasteel Ruurlo, bestond de route voornamelijk uit saaie, lange rechte stukken, waarvan veel over asfaltweggetjes en betonpaden. Ik geef deze etappe:


Graafschapspad etappe 5 Ruurlo Halle
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,3 km

Startpunt
Station Ruurlo

Eindpunt
Halle

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
N.v.t.

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG