Menu Sluiten

Gezondheid uit de natuur | De brandnetel


De brandnetel is misschien niet de eerste plant waar je aan denkt als het gaat om gezondheid, maar deze plant heeft verrassend veel te bieden. In dit artikel benoem ik de gezondheidsvoordelen van brandnetels, wanneer ze het best geplukt kunnen worden en ik deel een heerlijk recept met brandnetels.

Ik wandel graag en geniet van het buiten zijn en de natuur met haar diversiteit aan planten. Maar wist jij dat er onder die vele mooie planten eetbare planten zijn? En dat die ook nog eens ontzettend gezond zijn? Neem nu bijvoorbeeld brandnetels. Ze worden vaak gezien als onkruid. Ze zijn echter niet alleen nuttig voor hun medicinale eigenschappen, maar ook voor hun voedingswaarde. Mijn vader wist, toen ik kind was, al van de gezondheidsvoordelen en maakte er thee van.

Algemene beschrijving

De brandnetel, in het Latijns Urtica dioica, is een plant dat veel voorkomt bij heggen, langs bosranden en in verwaarloosde tuinen. Met andere woorden: de meeste mensen zien de brandnetel als onkruid. De hele plant zit vol prikkende haren. Als je ze aanraakt, komen er stoffen vrij die blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaken.

Waarom zijn brandnetels zo gezond?

Brandnetels zijn rijk aan vitaminen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Brandnetels bevatten ook flavonoïden. Die staan bekend om hun ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen. De brandnetelwortel bevat stoffen zoals lignanen en steroïden, die kunnen helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals prostaatproblemen en allergieën.

Maar dit wonderplantje zit ook nog eens bomvol waardevolle mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium.

De brandnetel prikkelt dus niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Het prikkelt alle organen tot actie. Op deze manier geeft hij vitaliteit en levenskracht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Brandnetels hebben verschillende gezondheidsvoordelen. In de haartjes die zo prikken zitten ontzurende stoffen. Hierdoor hebben mensen met gewrichtsklachten baat bij de brandnetel. Maar brandnetel is niet alleen goed voor je gewrichten. Hij activeert ook de werking van onder andere je weerstand, urinewegen en spijsvertering. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Positief effect op het immuunsysteem: Brandnetels kunnen helpen bij het bestrijden van infecties en het verbeteren van de algehele gezondheid van het lichaam. Dit komt door hun antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  2. Verlichting van allergieën: Brandnetels kunnen helpen bij de behandeling van allergieën, omdat ze de afgifte van histamine blokkeren, de stof die verantwoordelijk is voor de symptomen van allergieën zoals niezen, jeuk en tranende ogen.
  3. Behandeling van artritis: Brandnetels hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van artritis. Ze kunnen de pijn en stijfheid van gewrichten verminderen.
  4. Verlaging van de bloedsuikerspiegel: Brandnetels bevatten stoffen die kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Dit kan nuttig zijn voor mensen met diabetes.
  5. Goed voor de gezondheid van het hart: Brandnetels bevatten stoffen die helpen bij het verwijden van bloedvaten en het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Dit komt doordat brandnetels stoffen bevatten die stikstofmonoxide vrijgeven, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk
  6. Verbetering van de gezondheid van de huid: Brandnetels kunnen helpen bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem en acne. Ze hebben anti-oxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de huid.

Overleg altijd met een arts voordat je brandnetels gebruikt om ervoor te zorgen dat het veilig is.

Brandnetel is geen onkruid, maar een superfood.

Wanneer pluk ik brandnetels?

Als je brandnetels wilt plukken, pluk dan jonge bladeren voordat de plant gaat bloeien. De lente en vroegzomer zijn de beste maanden om brandnetels te oogsten. Oudere brandnetels kun je beter niet meer plukken. Het smaakt niet meer zo lekker en ook de geneeskracht is minder. Pluk dus vooral de jonge toppen, die zijn het lekkerst en supergezond. Draag dikke handschoenen en bedek je armen om huidirritatie te voorkomen.

Door de brandnetels te weken of te koken in water worden de bijtende stoffen (de brandharen) uit de plant verwijderd. Als dat is gebeurd, kan de plant worden verwerkt. De geur van brandnetels is vergelijkbaar met spinazie wanneer het gekookt wordt.

Lekkere tips met brandnetels

Je kunt brandnetels o.a. gebruiken voor:

  • Een pesto;
  • Brandnetelthee;
  • In een salade;
  • In een omelet;
  • Een gezonde smoothie;
  • Een soep. Hieronder een eenvoudig recept.

Recept Brandnetelsoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 aardappels
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 gram jonge brandneteltoppen
  • 1/4 kopje room
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Was de brandneteltoppen goed en laat ze uitlekken.
  2. Snipper de ui en knoflook en fruit deze in een beetje olijfolie in een grote pan tot ze zacht zijn.
  3. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de aardappels toe aan de pan en bak deze kort mee.
  4. Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Voeg de brandneteltoppen toe en laat het geheel ongeveer 10-15 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn.
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Voeg de room toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

Serveer de soep warm en geniet van de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van brandnetels!

Geniet!

Wat doe jij zoal met brandnetels? Deel het met ons!

Detty

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *