Menu Sluiten

Weg van Gees

Mekelermeer • Heide Hooge Stoep • Geeserstroom • mottekasteel Klinkenberg

Wandelroute door het mooie beekdal van de Geeserstroom, een landschap met oude houtwallen, pingo’s, heide, bossen, moerassen en zoveel meer!

Boswachterij Gees

Het was even zoeken naar de kleine parkeerplaats. Mijn wandeling begint al ontzettend leuk, ik kom langs een idyllisch gelegen vijver midden in de bossen van boswachterij Gees.

Aardkundig Monument Mekelermeer

Achter in een heideveld ligt een groot ven, waar ik via een smal paadje dichtbij kan komen. Het Mekelermeer niet zomaar een ven, maar is één van de grootste pingoruïnes van Nederland. Het meer heeft ijstijden, de eerste boeren, de tijd van ontginning en het aanplanten van dit bos meegemaakt. Op 1 oktober 2015 is het door de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden onthuld als zesde Aardkundig Monument in Drenthe.

Hooge Stoep

De route slingert verder door de bossen voordat ik arriveer bij het grote heideveld De Hooge Stoep. De Stoep ligt hoger ten opzichte van het omringende land.

Geeserstroom

Na de bossen kom ik in het stroomgebied van de Geeserstroom en dit deel is compleet anders. In het begin loop ik over een weg tussen twee plassen door waarin een aantal dode bomen staan. Werkelijk schitterend.

Klinkenberg

Bij de restanten van het mottekasteel Klinkenberg neem ik even de tijd. Het is een overblijfsel van een motte uit 1225-1250, liggend op een vier meter hoge motte (heuvel). Een motte is één van de oudste type middeleeuwse versterkingen. In de gracht zijn een kruisboog en pijlpunten gevonden.

De route gaat verder langs een grote ven, vanwaar ik op een bankje de vele watervogels en libellen kan bewonderen. Het is hier schitterend, bijna sprookjesachtig. De stilte, de natuur, de zon die op het water spiegelt. In dit natte gebied stroomt de Meeser- en Geeserstroom.

Helemaal op het eind is er nog een stukje bos en wandel ik langs de andere kant van een vijver naar mijn startpunt.

Ik heb genoten! Een prachtige route door een stille oase van verschillende soorten landschappen. Vooral het gebied rondom de Mars- en Geeserstroom vond ik fascinerend mooi. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
17 km

Startpunt
P-plaats Anne de Vrieshoek
Mepperstraat 44
7855 TB Meppen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag waterdichte schoenen, het kan nat zijn.

Horeca
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Staatsbosbeheer

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG