Menu Sluiten

Wandeling Dwingelderveld

Wandeling van 13 km met een mix van bos, heide en vennetjes.


Meteorologisch is de herfst begonnen en dat merk ik aan een frisse ochtend. Het is al half elf, maar slechts 15 graden. De eerste paddenstoelen laten zich al zien in het gemengd bos. Op een open grasveld midden in het bos graast in de verte een ree. Hij komt langzaam mijn kant oplopen. Hij schrikt van een krijsende kraai, ziet mij staan en we kijken elkaar een tijdje aan, maar vervolgens graast hij onverstoord verder. Het is ongelooflijk stil in dit deel van het bos, dat toch zo dichtbij de bewoonde wereld ligt. Maar net als ik de stilte opmerk, wordt de rust verstoord door een eenmotorig vliegtuigje

Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is ‘beroemd’ om zijn heide, maar deze wordt nu overwoekerd door het beruchte pijpenstrootje. Jammer. Op het pad aan de rand van het bos is het druk, veel fietsers komen mij tegemoet en soms ontmoet ik een enkele wandelaar. Ook bij de grote picknickplaats naast de radiotelescoop is het druk met fietsers. Hier neem ik even plaats op een bankje bij een dikke oude eik en geniet van de ruimte. Van rust is hier geen sprake, bijna alle bankjes zijn bezet en er is veel gekeuvel om mij heen.

Radiotelescoop Dwingeloo
Dit historisch monument was bij de opening in 1956 de grootste radiotelescoop van de wereld. Deze telescoop ontdekte veel, waaronder twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg. Deze kregen de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II.

Schaapskudde Achter ’t Zaand

De schaapskooi is gesloten vanwege werkzaamheden. Achter het gebouw zie ik de kudde met twee herdershonden. De schapen blèren en dat betekent dat ze erop uit gaan. Ik weet niet wanneer en ga er niet op wachten.

Het Drentse heideschaap
Sober, ijzersterk, rank, nieuwsgierig en een prettig karakter. Dit zijn een aantal kenmerken van het zeldzame Drentse heideschaap. Vroeger werd ze vooral gehouden vanwege de mest op onvruchtbare heidegronden. Na de komst van kunstmest waren de schapen overbodig en verdwenen ze. Rond 1970 waren er nog slechts 100 Drentse heideschapen, maar nu weer een paar duizend, alleen hebben ze nu een andere functie.

Familiepad Noordenveld

Het familiepad Noordenveld is een op zich staande route van ongeveer 2,5 km langs en over schitterende vennetjes. Eenmaal op de eerste vlonder komt de schaapskudde met de herder en twee honden mijn kant op. Ik heb al meerdere keren een schaapskudde met herder en honden mogen aanschouwen, maar het is telkens weer een nostalgisch plaatje. Verbazend hoe twee honden zo’n kudde in de juiste richting begeleiden.

Heide van Dwingelderveld

Sommige stukken zijn opnieuw afgegraven en hier bloeit de heide wel volop, een klein paars tapijt. Ik blij. Op andere  delen staan veel jeneverbessen bij elkaar gepakt en ook liggen hier twee grafheuvels.

Koelevaartsveen en andere vennetjes

Het Koelevaartsveen ligt droog, maar het blauwe water van de grote plas glinstert in de zon. Aan de overkant graast een kudde koeien.

Natuurkampeerterrein Lheederzand

Verderop ligt het natuurkampeerterrein Lheederzand, een kampeerterrein zoals het hoort te zijn: tenten en caravans gescheiden van elkaar en de auto’s op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. Ik heb hier vroeger veel gekampeerd met de kinderen.

Vlak na de camping komt een paardenspan mij op het brede zandpad tegemoet. Naast de schaapskudde nog een stukje nostalgie. Wat een genot!

Ik kwam speciaal voor de bloeiende heide en dat heeft helaas niet zo mogen zijn. Ook zonder de heide is de wandeling de moeite waard met bos, heide en vennetjes. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
De Bospub
Bosrand 18
7991 PA Lhee/Dwingeloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
De Bospub

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
NP Dwingelderveld

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG