Menu Sluiten

Weg van Roderwolde

Stellingmolen • Weidse natuur • Monument Oerwold • Leekstermeergebied

Deze wandelroute begint bij de authentieke stellingmolen Woldzigt in Roderwolde, een dorp net onder de rook van de stad Groningen en wandelen verder door de Onlanden en het Leekstermeergebied.

Ik had al meerdere keren door Roderwolde gefietst, maar nog nooit in deze omgeving gewandeld. Vandaag dus een wandeling door de Onlanden rondom Roderwolde.

Haventje Roderwolde

Aan de parkeerplaats ligt het lieflijk haventje ‘Schippershoaven’. De oude haven is in de jaren zestig gedempt voor de uitbreiding van een transportbedrijf.

Stellingmolen Woldzigt

Aan de overkant van het pittoreske haventje staat de schitterende stellingmolen Woldzigt, misschien wel de mooiste molen van Nederland. De molen staat hoog op een stelling (constructie), zodat het binnen de bebouwde komt voldoende wind vangt. De molen wordt nog geregeld gebruikt. Deze molen Op de oude graanzolder is het Nederlands Graanmuseum.

De Onlanden van Roderwolde

Wat is het hier heerlijk, een weldaad van ruimte en rust. Wandelaars kom ik niet tegen, wel een enkele fietser. Het gebied is het thuis van bevers en otters. In de verte zie ik de skyline van Groningen. Heel bijzonder, om zo in deze oase van rust te lopen, terwijl in de verte de drukte van de stad is. Ik word opgeschrikt door een traumahelikopter die laag over vliegt. Het is even gedaan met de rust.

Ontstaan
De Onlanden is het resultaat van een herinrichtingsproject. Voor het vrij jonge natuurgebied werd in 2009 de naam Onlanden gekozen, te danken aan de waterstand die meebeweegt met de stand van het water van de beken en andere wateren. Het land was niet geschikt voor landbouw en werd het Onland genoemd en met rust gelaten.

Na het Langmameer loop ik over een smal pad door het hoge riet. De geur van het riet is vrij sterk. Zo nu en dan hoor ik naast mij geritsel. Zou dat die vos zijn die hier onlangs was gesignaleerd? Helaas kom ik daar niet achter.

Monument Oerwold

Aan het begin van de dijk staat het bijzonder monument Oerwold, gemaakt door beeldend kunstenaar Evert van Fucht. Het herinnert aan het verdwenen oude ‘oerwold.

Het oerwold
Na de laatste ijstijd was op die plek een uitgestrekt bos, het oerwold van Roderwolde. Tijdens graafwerkzaamheden in de omgeving van Sandebuur is een heel klein deel van de oude stobben opgegraven. Het bleken de oudste boomresten te zijn die ooit in Nederland zijn gevonden. Negenduizend jaar oud hout.

Het monument is onlangs door het NPO Radio 4-programma ‘De Ochtend van 4’ genomineerd in de verkiezing ‘mooiste kunstwerk in de openbare ruimte’.

Leekstermeergebied

Op de dijk springen ontzettend veel kleine kikkertjes voor mijn wandelschoenen wegspringen. Opletten dus dat ik er niet een plet. Het is hier heel anders dan de Onlanden, maar niet minder mooi. Ik kom uit bij een bankje met zicht op het Leekstermeer. Het riet is zo hoog, dat ik op het bankje moet staan, wil ik de zeilbootjes echt goed kunnen zien.

Ik ben blij dat ik mijn lange wandelbroek draag, want ik word geplaagd door muggen. Het lopen over het hoge platgetrapte gras is best pittig. Ik was vandaag echt ‘the lonely walker’, ben onderweg geen enkele andere wandelaar tegengekomen. Wel fietsers op de fietspaden die ik passeer.

Er volgt een aantal kilometers over de weg, maar tot de splitsing kan ik prima wandelen aan de andere kant van de sloot, langs de akkers. Direct aan het begin van Roderwolde is een selfservice, waar koffie thee en andere versnaperingen gekocht kan worden.

Ik vond het een verrassende wandelroute door het bijzonder natuurgebied de Onlanden, waar ik nog echt kon genieten van rust en ruimte. Ook verrassend is het dorp Roderwolde met zijn authentieke stellingmolen en idyllisch haventje. Het enig minpuntje was het lange rechte stuk over de dijk. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
P-plaats Woldzigt
Hoofdstraat 58
9315 PC Roderwolde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Selfservice Roderwolde

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
NATUURGEBIED
Kop van Drenthe

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG