Menu Sluiten

De impact van artrose


Momenteel lijden 1,5 miljoen mensen in Nederland aan artrose. Het is de meest voorkomende vorm van reuma. Als we niets doen, hebben in 2040 3 miljoen mensen artrose. Allemaal cijfers en getallen, maar wat doet het met iemand als diegene de diagnose artrose krijgt? Wat is naast de hoge zorgkosten de werkelijke impact van artrose?

Wat is artrose?

Veel mensen weten niet artrose is en denken al snel aan ouderen. Maar artrose is geen ‘ouderdomsziekte’, het komt ook (steeds vaker) voor bij jongere mensen. Artrose is een gewrichtsaandoening en komt vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt. Bij artrose verslechtert het kraakbeen tussen de gewrichten, waardoor bewegen veel pijn kan doen. De oorzaak van artrose is (nog) niet bekend.  Wel weet men inmiddels dat het vaker voorkomt bij vrouwen.

Dit is artrose
Af en toe een traantje laten
Reden tot aanpassingen in het dagelijks leven
Telkens je grenzen bewaken
Reacties, blekken en onbegrip van mensen
Omgaan met pijnen en ongemakken
Slechte rug, knieën, heupen enzovoort
Er mee leren leven, makkelijker gezegd dan gedaan…!!!

Wat is de impact van artrose?

De impact van artrose is enorm. Één op de drie mensen met artrose kan niet meer het leven lijden dat ze willen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de patiënt zelf, maar ook voor hun omgeving, de zorg en uiteindelijk voor de hele samenleving.

Eigen ervaring met artrose

Sinds 2018 heb ik voetartrose in mijn beide voeten en ik weet als geen ander wat de impact. Hierover heb ik eerder het artikel voetartrose gechreven.

Enorme zorguitgaven

In 2019 waren de geschatte uitgaven van de gezondheidszorg voor deze reumatische aandoening 1,1 miljard euro. Dit ging voor het grootste deel op aan ziekenhuiszorg. Maar de kosten voor verlies van zelfstandigheid en duurzame inzetbaarheid zijn vele malen hoger. Denk hierbij aan de kosten van arbeidsongeschiktheid en dure hulpmiddelen. Als die lijn doorzet, staan we de komende jaren voor enorme uitgaven. Artrose staat in de top 5 van aandoeningen in Nederland met de meest ingrijpende gevolgen voor het gewone, dagelijkse leven.

Lichamelijke impact

Naast de enorme zorguitgaven is er natuurlijk ook het persoonlijke impact van deze gewrichtsaandoening. Het merendeel van de mensen met artrose heeft iedere dag pijn, stijfheid, moeite met bewegen en vermoeidheid. Zij kunnen simpelweg niet meer datgene doen wat ze graag zouden willen doen.

Dat geldt deels ook voor mij. Ik kan nog steeds ‘alles’, maar ik heb met wandelen een grote stap terug moeten zetten. Ik had altijd als droom om een camino of een andere meerdaagse trail te lopen, maar meerdere dagen aaneengesloten lange afstanden wandelen, werd mij direct bij de diagnose ontraden. Ik heb mij gehouden aan dat advies, maar dat nam niet weg dat ik regelmatig meerdere dagen per week toch afstanden wandelde tot 20 km. Met als gevolg dat ik last kreeg van mijn voeten. Geen zwellingen, maar wel pijn in de middenvoet. Met deze kloppende pijn is te leven, ik hoef nog geen pijnstillers te slikken. Maar voor hoelang nog?

Bij sommige mensen met artrose in de heup, knieën of voeten kan lopen veel pijn doen. Soms is het zo erg dat ze dagelijks pijnstillers moet slikken. Dit gebeurt op steeds jongere leeftijd.

Psychische impact

Artrose zorgt niet alleen voor lichamelijke beperkingen, maar ook voor eenzaamheid, angsten, depressies en sociaal isolement. Ongeveer de helft van de mensen met artrose ondervindt onbegrip uit de omgeving, omdat de ziekte niet zichtbaar is. Veel patiënten verklaren eenzaam te zijn. Hoe meer pijn, hoe meer sprake er kan zijn van angsten en depressiviteit.

Ook ik ken mijn angstmomenten. Onlangs heb ik nieuwe steunzolen laten aanmeten en hoorde ik van podotherapeut mij dat de knobbeltjes op mijn wreef duidelijk voelbaar zijn. Dit betekent dus dat de artrose bij mij de afgelopen vier jaar waarschijnlijk is verergerd. Hierdoor maak ik mij best zorgen over de toekomst, want hoelang kan ik nog op deze manier blijven wandelen? Kom ik ooit in een rolstoel? Moet ik misschien ooit een prothese? Dit soort vragen/gedachten treden op als ik (weer) pijn heb, maar zodra de pijn weer weg is, staan de zorgen op de achtergrond.

Lang en zelfstandig leven

Gezond oud worden willen we allemaal. En het liefst zo zelfstandig mogelijk. Dat wil ik ook. Dit wordt steeds meer een uitdaging als we zo doorgaan, want ruim een derde van de artrose patiënten krijgt hulp van naasten of mantelzorg. Een op de vijf krijgt thuiszorg.

Grenzen verleggen en acceptatie

Ik vertelde al dat ik mijn grenzen m.b.t. meerdaagse wandeltochten moest bijstellen, maar soms is het moeilijk om een tussenweg te vinden. Ik heb weken dat ik zonder pijn 3 dagen aaneengesloten 10 km kan wandelen, maar na een dagtocht van 17 km krijg ik soms wel pijn in mijn voeten. Misschien moet ik accepteren dat alles boven de 15 km, of misschien zelfs 12 km niet meer zonder pijn gaat. En dit vind ik, met mijn leeftijd (56), best moeilijk te accepteren.

Wat kun jij tegen artrose doen?

Artrose is (nog) niet te genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm, want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen. Lees hoe artrose mij, jou en ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

Wil jij donateur worden? Ga dan naar de website van:

Wat is de impact van artrose voor jou? Deel het hier.

Lieve groet,

Detty Zwaneveld

Gebruikte bronnen:
– ReumaNederland
– Margriet

Detty Zwaneveld
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *