Menu Sluiten

Weg van de Dennen

Een wandeling van 12 km met mooie vergezichten vanaf hoge duintoppen, over het strand en door een bijzonder bos, de Dennen.


De eeuwigheid is het ogenblik waarvan je zegt, dat zal ik nooit vergeten

Jan Wolkers

Ik begin de wandeling vanuit mijn appartement, maar er zijn genoeg andere startplaatsen, bijvoorbeeld de Ecomare. Het eerste stuk gaat door het bos de Dennen. Verderop verlaat ik het bos, kom langs een manege en ga ik de duinen in. Op de top van een duin zie ik in de verte een typisch Texelse stolpboerderij, wit met een rood dak.

Strand

Ik had de route anders gepland, maar vanwege het broedseizoen kan ik het gedeelte door de duinen niet lopen. Ik ‘moet’ nu over het strand. Maar dat ervaar ik niet als een straf, want de zee met de mooie Hollandse luchten leent zich voor prachtige plaatjes. Op het strand is een groep surfers aan het droogtrainen. Het ziet er grappig uit, al die jongens en meisjes in hun zwarte surfpakken. Na een kilometer kan ik de duinen weer in. Ik draai me nog even om en geniet van de laatste blik op de zee.

Duinen

Ik loop verder, klimmend en dalend door de duinen op zoek naar een lunchplekje. Het is zaterdag en best druk. Uiteindelijk kom ik bij een duintop met prachtig zicht op een klein watertje, ideaal om een broodje te eten. Ik zit hier uit de wind, maar met de zon op mijn gezicht, waardoor het prima uit te houden is. Anderen ontdekken ook dit fijne plekje en het wordt (te) druk op de duin.

Kampeersnol

Ik daal af en vervolg mijn weg naar het watertje dat ik eerder van bovenaf aanschouwde. Ik weet niet of deze plas is ‘aangelegd’. Op Texel wordt de laatste jaren namelijk veel aan natuurbehoud gedaan en daardoor ontstaat ‘nieuwe natuur’. Vlak na de plas, net voor het bos is een uitzichtpunt op een hoog duin, de Kampeersnol. Dit duin kreeg zijn naam omdat de eerste kampeerders van Texel er ruim een eeuw terug hun tentjes neerzetten. Het uitzicht is mooi, maar niet spectaculair.

De Dennen

In de Dennen zijn aardig wat bomen gekapt die men laat liggen. Het grootste deel van het bos is rond 1900 aangeplant op oude mientgronden voor houtproductie. Tegenwoordig is het bos gevarieerder gemaakt, er komen zeldzame en bedreigde paddenstoelen voor. Vanaf de uitkijktoren heb ik zicht over de vele boomtoppen. Ik zie nog iets van bloeiende bollenvelden en heel ergens in de verte een stukje zee. Het uitzicht valt mij wat tegen. Beneden is het eigenlijke pad moeilijk te vinden, maar met GPS lukt het.

Uitkijktoren Fonteinsnol
De Fonteinsol is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. De houten toren staat op een duin (nol) midden in het bos. Vroeger was op die plek een fontein, maar die is opgedroogd Vanaf de toren heb je uitzicht over Texel. Je kijkt aan de ene kant over het bos naar zee en aan de andere over de akkers.

Onderweg zie ik tussen de bomen door een heel veld met wit bloeiende bosanemoontjes. Prachtig! Ik heb in mijn eigen tuin bosanemoontjes, maar zoveel bij elkaar midden in het bos is veel mooier!

Op het eind van het bos kom ik uit bij een vocht stuk. Langs de zijkanten van een sloot groeit fris groen mos. Het is zo mooi dat het bijna lijkt alsof het nep is. De bomen die er naast staan zijn zo krom gegroeid dat de top van de boom over de sloot hangt. Via het heideveld ’t Mientje wandel ik terug naar mijn appartement.

Een mooie route met veel natuur. Ik geef de route:


Wandelroutes in de buurt

Heb je zin in meer wandelingen op Texel? Hieronder linkjes naar andere wandelroutes!

Weg van de Hors | 9 km
De Slufter en de Muy | 14 km

INFO
Gebied
Nationaal Park Duinen van Texel

Afstand
12 km

Startpunt
P-Plaats Ecomare
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Ecomare

Bron
Eigen route
LINKS
Download GPX
Download kaart

ALLE FOTO’S