Menu Sluiten

Weg van de Dennen – Texel

Een wandelroute van 12 km over Texel met mooie vergezichten vanaf hoge duintoppen, over strand en door een bijzonder bos, de Dennen.


De eeuwigheid is het ogenblik waarvan je zegt, dat zal ik nooit vergeten

Jan Wolkers

We beginnen de wandeling vanuit ons appartement, maar er zijn genoeg andere startplaatsen, bijvoorbeeld de Ecomare. Het eerste stuk gaat door het bos de Dennen. Verderop verlaten we het bos, komen langs een manege en gaan we de duinen in. Op de top van een duin zien we in de verte een typisch Texelse stolpboerderij, wit met een rood dak.

Strand Texel

We hadden de route anders gepland, maar vanwege het broedseizoen kunnen we het gedeelte door de duinen niet lopen. We ‘moeten’ nu over het strand. Maar dat ervaren we niet als een straf, want de zee met de mooie Hollandse luchten leent zich voor prachtige plaatjes. Op het strand is een groep surfers aan het droogtrainen. Het ziet er grappig uit, al die jongens en meisjes in hun zwarte surfpakken. Na een kilometer kunnen we de duinen weer in. Ik draai me nog even om en geniet van de laatste blik op de zee.

Noordzeestrand Texel

Duinen Texel

We lopen verder, klimmend en dalend door de duinen op zoek naar een lunchplekje. Het is zaterdag en best druk. Uiteindelijk komen we bij een duintop met prachtig zicht op een klein watertje, ideaal om een broodje te eten. We zitten hier uit de wind, maar met de zon op ons gezicht, waardoor het prima uit te houden is. Anderen ontdekken ook dit fijne plekje en het wordt (te) druk op de duin.

Duinen Texel

Kampeersnol

We dalen af en vervolgen onze weg naar het watertje dat we eerder van bovenaf aanschouwden. We weten niet of deze plas is ‘aangelegd’, want op Texel wordt de laatste jaren namelijk veel aan natuurbehoud gedaan en daardoor ontstaat ‘nieuwe natuur’. Vlak na de plas, net voor het bos is een uitzichtpunt op een hoog duin, de Kampeersnol. Dit duin kreeg zijn naam omdat de eerste kampeerders van Texel er ruim een eeuw terug hun tentjes neerzetten. Het uitzicht is mooi, maar niet spectaculair.

Uitzicht vanaf Kampeersnol Texel
Duinen Texel

De Dennen op Texel

In de Dennen zijn aardig wat bomen gekapt die men laat liggen. Het grootste deel van het bos is rond 1900 aangeplant op oude mientgronden voor houtproductie. Tegenwoordig is het bos gevarieerder gemaakt, er komen zeldzame en bedreigde paddenstoelen voor. Vanaf de uitkijktoren hebben we zicht over de vele boomtoppen. We zien nog iets van bloeiende bollenvelden en heel ergens in de verte een stukje zee. Het uitzicht valt ons wat tegen. Beneden is het eigenlijke pad moeilijk te vinden, maar met GPS lukt het.

Uitkijktoren Fonteinsnol
De Fonteinsol is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. De houten toren staat op een duin (nol) midden in het bos. Vroeger was op die plek een fontein, maar die is opgedroogd Vanaf de toren heb je uitzicht over Texel. Je kijkt aan de ene kant over het bos naar zee en aan de andere over de akkers.

Uitkijktoren Fonteinsnol Texel

Onderweg zien we tussen de bomen door een heel veld met wit bloeiende bosanemoontjes. Prachtig! Ik heb in mijn eigen tuin bosanemoontjes, maar zoveel bij elkaar midden in het bos is veel mooier!

Op het eind van het bos komen we uit bij een vochtig stuk. Langs de zijkanten van een sloot groeit fris groen mos. Het is zo mooi dat het bijna lijkt alsof het nep is. De bomen die er naast staan zijn zo krom gegroeid dat de top van de boom over de sloot hangt. Via het heideveld ’t Mientje wandelen we terug naar ons appartement.

Een mooie wandelroute op Texel met veel natuur. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
P-Plaats Ecomare
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Ecomare

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Gebied
Nationaal Park Duinen van Texel

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG