Menu Sluiten

Boswachterspad Rottige Meente

Rimboe-achtig • Idyllisch landschap • Rietlanden en petgaten • Scheenesluis

Boswachterspad Rottige Meente is een gemarkeerde wandelroute van 17 km over onverhard terrein met schelpenpaadjes, grasland en ribben van de natuurgebieden Rottige Meente en Brandemeer. Je wandelt door verrassend veengebied, moerasbos en langs veel water.

Rottige Meente

Vanaf de parkeerplaats wandel ik direct het gebied Rottige Meente in. Het gras en riet staat momenteel hoog, waardoor het pad smal is. Hierdoor lijkt het alsof ik door de rimboe wandel. Ik vind het heerlijk. Tijdens de wandelroute kom ik langs petgaten die weelderig begroeid zijn met onder andere het wilgenroosje. In het begin hoor ik nog de auto’s van de drukke N-weg, maar naarmate ik de wildernis dieper inga, wordt het steeds stiller. Hier is nog de rust die je bijna nergens meer vindt in het overvolle Nederland.

Geschiedenis Rottige Meente
Natuurgebied Rottige Meente heeft een rijke geschiedenis. Het gevarieerde landschap is ontstaan door de turfwinning in de 19e en 20e eeuw. Het natuurgebied dankt zijn typische vorm door het vergraven tot petgaten en legakkers. Van bovenaf is het gebied een mozaïek van water en land, riet en trilvenen, graslanden en petgaten.

Informatiehut Staatsbosbeheer

Om bij de informatiehut te komen moet ik over een grappig bruggetje met een vreemd klein wit huisje wat dient als contragewicht. Vanaf het bruggetje heb je mooi zicht over het water en het gebied.

Scheenesluis

Onderweg naar de Scheenesluis wandel ik langs idyllisch gelegen huisjes. Wat een plekje om te wonen. Bij de oude sluis is een picknickplek. Het is al na twaalven, dus tijd voor een broodje en een kop koffie.

Sluisdeuren Scheenesluis wandelroute Rottige Meente

Amerikaanse windmotor Hercules Metallicus

De grote veenpolder werd ooit bemalen door 6 windmolens. In 1921 kwam hier een moderne windmolen, de Amerikaanse windmotor. Deze Hercules Metallicus, met een roos van 12 m, kwam als bouwpakket van een fabriek uit Dresden. De molen raakte in verval en ‘crashte’ letterlijk in 1983 doordat een bewoner de wieken had vastgezet. Tijdens een storm werd de molen omver geblazen. De onderbouw is in 2010 gerestaureerd en wat er nu staat is het resultaat.

windmotor Hercules Matallicus wandelroute Rottige Meente

Munnekeburen

Bij de brug van Munnekeburen is het gezellig druk. Kleine jachten varen af en aan en de brug is meer open dan dicht. Gelukkig ben ik net op tijd aan de overkant en kan ik beginnen aan het lusje door Brandemeer.

Brandemeer

Bij Brandemeer staat het riet ook zo hoog dat ik er niet overheen kan kijken. Gelukkig is er soms een doorkijkje over de petgaten mogelijk. Ook zijn hier grote wateren.

Friese Veenpolders

Ik kan mij niet voorstellen dat nog geen honderd jaar geleden hier mensonterende omstandigheden waren. Arme veenarbeiders zwoegden van donker tot donker in het natte laagveen om zoveel mogelijk turven uit de bodem te halen.

Vogelkijkhut

Iets van de route af staat een vogelkijkhut. Vanuit het kleine houten huisje kan ik tot ver over het water kijken. Maar helaas zijn er vandaag niet veel watervogels te bekennen.

Verzetsschuit ‘De Bok’

Onderweg staat een monument van een verzetsschuit ‘De Bok’. Het houten werk staat tegenover de plek waar vroeger de woonschuit verscholen lag achter een eilandje in dit petgat. Het werd bewoond door verzetsmensen die zorgden voor het transport van wapens.

Tjonger

Op het eind van de lus ben ik bij de rivier de Tjonger. Helaas kan ik hier ook niet veel zien vanwege het hoge riet.

Rechttoe, rechtaan

De paden zijn hier veel rechttoe, rechtaan en ik vind dit deel dan ook saai. Maar na de brug wordt het gelukkig weer mooi en kan ik nog genieten van het laatste gedeelte van de route. Helemaal op het eind, aan de overkant van de N-weg staat een mooie tjasker.

De tocht is pittig vanwege de afstand en het soms hoge gras op de wandelpaden. Het gedeelte bij Brandemeer is veel rechttoe, rechtaan. De afwisseling tussen bos, riet en open stukken en de overweldigende rust maakt veel goed. Daarnaast denk ik dat de route in de winter of voorjaar mooier is. Het riet is dan minder hoog of gemaaid. Staatsbosbeheer had er misschien beter 2 wandelingen van kunnen maken. Ik geef de wandeling:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
16,9 km

Startpunt
P-plaats P. Stuyvesantweg (N351)
Pieter Stuyvesantweg 134
8381 JA Nijetrijne

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Vlakbij de brug.

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG