Menu Sluiten

Koningspad XL etappe 2 | Bakkeveen – Wijnjeterper Skar

De Slotplaats • Heide • Vennen • Coulisselandschap

De tweede etappe van Koningspad XL start bij De Slotplaats en je wandelt vervolgens richting de Duurswouderheide, een aardkundig monument met een spectaculair uitzicht over het grootste heidegebied van Friesland vanaf het uitzichtsplateau. Na de heide kom je langs het oudste kerkje van de gemeente Opsterland en via het Oude Bosch gaat de route parallel aan het Koningsdiep naar het Wijnjeterper Schar.

De Slotplaats Bakkeveen

Ik parkeer de auto op de parkeerplaats Wijnjeterper Skar en fiets naar De Slotplaats, het startpunt van deze etappe. Het statige buitenhuis met opvallend hoge kap was ooit een eenvoudige boerderij. Nu is het een theehuis, waar je van een lekkere high tea kunt genieten. Zie voor meer info en openingstijden De Slotplaats.

Bossen De Slotplaats

Het fraaie landgoed werd in 1668 aangelegd door de familie Aylva en wordt tegenwoordig beheerd door Natuurmonumenten. Iets verderop ligt een idyllisch watertje met een houten loopbrug.

Duurswouderheide

Een aantal jaren geleden, tijdens de intelligente lockdown wandelde ik hier Weg van Nijeberkoop en kwam voor het eerst in aanraking met deze grootse heidevlakte met vele gigantisch grote vennen. Het is een prachtig gebied om in alle rust te wandelen. Schapen houden hier de heide kort. De kudde heeft momenteel veel lammeren. Een informatiebord legt uit dat je een verlaten lam met rust moet laten. Er zijn geen verlaten lammeren, maar sowieso respecteer ik de moedergevoelens en schenk ik geen aandacht aan de schattige jonge dieren.

Uitzichtpunt Duurswouderheide

Zo op de heide zag ik de vennen wel liggen, maar vanaf het uitzichtsplateau krijg ik pas echt een goed beeld van de grootte van de dobben. Het uitzicht is waanzinnig mooi, echt een hele grote wauw-factor.

Kerkje Duurswoude

Niet ver van het grootste heidegebied van Friesland staat de laatgotische kerk Duurswoude. Het lieflijke rijksmonument werd in de 15e eeuw herbouwd van kloostermoppen.

‘t Oude bosch

Het landgoed De Slotplaats gaat stilletjes over in het Oude Bos. Dit bos werd omstreeks 1880 aangelegd door de adellijke familie Lycklama Nijeholt. Iets van de route af ligt de schitterende Freulevijver. De metershoge rododendrons bloeien volop en weerkaatsen in het spiegelgladde water. Voor de romantici onder ons een heerlijk plekje om lekker weg te dromen.

Boerenweggetje

En dan komt voor velen misschien een minder mooi stuk over een boerenweggetje. Tja, het is hier verhard, maar dat betekent voor mij niet dat de omgeving minder mooi is. Het is landelijk, een zogeheten coulisselandschap. Ook hier geniet ik van de vele mooie doorkijkjes over de hooilanden en houtwallen. Het weggetje is rustig, geen enkele auto heb ik gezien. Wel een paar vriendelijk groetende scholieren op de elektrische fiets.

Wijnjeterper Schar

Het laatste stuk van deze etappe gaat door het Wijnjeterper Schar, een klein Natura 2000 natuurgebied. De zon glinstert op het water van een klein ven. Ook hier grazen schapen. En dan, vlak voor de parkeerplaats wacht mij een grote verrassing. Voor mij strekt een veld vol wilde bloemen, zoals zuring, boterbloemen en wilde orchideeën zich uit. Ik neem plaats op het nog vrije bankje om even bij te komen van het bijzonder fraaie uitzicht. Wat is de natuur toch mooi.

Natuurbrand Wijnjeterper Schar

Ik wandel langs een sloot met meerdere zwartgeblakerde bomen. Hier is onlangs brand geweest, dat is overduidelijk, want het blusschuim ligt nog in de sloot.

Koningspad XL
Het Koningspad XL is gebaseerd op de gelijknamige wandelgids van landloper Fokko Bosker. Het lange afstandswandelpad bestaat uit 14 lange wandelroutes door het stroomdal van het Koningsdiep (de Boarn), een van de mooist bewaarde en karakteristieke beekdalen van Noord-Nederland. De wandelroutes geven een beeld van heden en verleden van het landschap en cultuurhistorie rond deze rivier in het zuidoosten van Friesland. Het is een tocht door een rijk en gevarieerde landschap van heidevelden, bossen, landgoederen, veenweiden, boerennederzettingen en uitgestrekte moerassen in de natte delta van Friesland.

Het Koningsdiep heb ik ook bij de etappe 2 Bakkeveen-Wijnjeterper Skar niet gezien, maar ook deze route was weer een pareltje. Het begon al met Slotplaats en het bijbehorend landgoed, dat stilletjes overging in ’t Oude Bosch. Aansluitend de grootste stille heide van Friesland, de Duurswouderheide en dan afsluiten met de Wijnjeterper Skar. Ik waardeer deze etappe dan ook met:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,7 km

Startpunt
De Slotplaats
Foarwurkerwei 3
9243 JZ Bakkeveen

Eindpunt
P-plaats Wijnjeterperschar
Nije Heawei
9241 WC Wijnjewoude

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca onderweg
Restaurant de Stripe

Bron
Koningspad XL

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG