Menu Sluiten

Avontuurlijk Drentsche Aa


Schitterende natuur • Wilde orchideeën • Zandverstuivingen • Heide

Een avontuurlijke wandelroute door het romantische beekdal het Drentsche Aa met gekleurde weilanden, heideveldjes met zandverstuivingen en esdorpen.


Mijn zoon heeft een week vakantie en wil zijn nieuwe telelens uitproberen. We besluiten om samen een wandeling te maken door het open stroomdallandschap van de Drentsche Aa. Een goede keuze blijkt, want er is zoveel om te bewonderen.

Gasteren

We starten op de parkeerplaats bij de Gasterse Duinen, ook wel Gasterense Duinen genoemd. Dit mooie heidegebied bewaren we voor het einde van de wandeling.

Ik heb hier zelf al meerdere wandel- en fietstochten gemaakt, maar ook voor mij valt er nog steeds iets te ontdekken. Aan de overkant van de parkeerplaats bevindt zich een zandpad waar ik tot mijn eigen verbazing nog nooit eerder was geweest. Het is er schitterend. Naast de wandelpaden groeit gipskruid weelderig en groene weilanden zijn veranderd in een kleurrijke bloemenzee met gele boterbloemen en rode zuring. We hebben geluk, we zien de zeldzame paarse orchidee tussen de gele boterbloemen.

Ooievaars

Boven ons vliegen twee ooievaars, waarvan één door mijn zoon schitterend wordt vastgelegd op de foto.

Foto: Mark Zwenger

Vijver met kwakende kikkers

Het is weer paartijd voor de kikkers en de mannetjes kwaken er lustig op los om een vrouwtje te lokken. Ik ben geen fan van deze groene springende beestjes, maar het geluid klinkt als muziek in onze oren. Op mijn wandelapp zie ik een grote vijver. Er is gelukkig een smal paadje dat ons dichtbij het schilderachtig liggend watertje brengt.

Wildernis

We verlaten de brede zandpaden en gaan verder over een graspad. Eerst vrij breed, later heel smal. Mijn wandelapp laat al zien dat we door moerassig gebied komen. Midden op de bloeiende weilanden zijn er gedeelten die drassig zijn, maar dat is met het zonnig weer redelijk te doen. In het kleine bosje is het echter wel heel erg drassig. Om hier doorheen te komen, heb je zeker goede wandelschoenen of laarzen nodig. Wij zakken dan ver weg in de modder. Mijn schoen zuigt zich vast. Even een momentje van onrust, maar nergens voor nodig. We hadden een seconde getwijfeld of we wel verder zouden gaan, maar achteraf toch erg blij met een beetje avontuur. Het Schipborgsche Diep kabbelt rustig naast ons voort.

Oudemolen en grafheuvels

We komen uit bij een lange vlonder, links van ons kronkelt het diepje dat hier het Oudemolens Diepje heet. In Oudemolen staan een paar mooie rietgedekte boerderijen. Het dorp ontleent zijn naam aan een windmolen uit 1837 en heeft tot in de jaren zestig van de 20e eeuw gedraaid.

Op het heidegebied Oudemolen liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie. Het gebied wordt open gehouden door Schotse hooglanders.

Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een verzamelnaam van meerdere beekjes en zijbeekjes, zoals het Schipborgsche Diep en het Oudemolens Diep. Pas in de buurt van de stad Groningen heet de beek Drentsche Aa. Hij wordt beschouwd als de enige Nederlandse beek van enige omvang die grotendeels zijn oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden.

Bruggetje over Oudemolense Diep

Een hoog smal bruggetje brengt ons naar de overkant van het Oudemolense Diep, waar we het bos ingaan. Er zijn flinke hoogteverschillen. We dalen vervolgens weer af naar de beek. Een lang houten vlonderpad houdt onze schoenen droog. Het landschap breekt open en we hebben we uitzicht op de bloeiende velden.

Heidelandschap Gasterse Duinen en hunebed

De route sluiten we af met de Gasterse Duinen, waar 4 Schotse hooglanders liggen te genieten in de zon. Hoewel klein, is het één van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. De middeleeuwse karrensporen en het hunebed bewijzen dat de mens hier al minstens 5000 jaar zijn sporen nalaat. Mijn zoon is uitgelaten over dit mooie stukje natuur waar zoveel te beleven is.

Een schitterende wandelroute door het stroomdallandschap de Drentsche Aa met zijn diepjes, natte beekdalen vol bloeiende wilde bloemen, houten vlonderpaden en pittoreske dorpjes. Aantal sterren die ik geef is 4,5, maar vanwege de uitbundige voorjaarsbloemen nu vijf!

PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
P-Plaats Gasterse Duinen
Oudemolense weg 3
9466 PB Gasteren

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te raden.

Horeca
Gasteren; Oudemolen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
NP Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG