5 Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een stappenteller
Met een stappenteller zie ik duidelijk hoeveel ik nu eigenlijk beweeg. De teller motiveert mij om hier verandering in brengen. Wil jij ook meer bewegen en denk je erover na om een stappenteller te kopen, maar je weet niet welke? Lees dan dit artikel, want ik geef je 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een stappenteller.
In mijn artikel Waarom 10.000 stappen per dag gezond is benoemde ik al het nut van een stappenteller. Een stappenteller helpt jou om de 5.000 of 10.0000 stappen te halen. Maar welke soorten zijn en waar moet je op letten als je besluit om er een aan te schaffen?
Wat is een stappenteller?
Zoals de naam al zegt telt een stappenteller de stappen die je zet. Het is een klein apparaat dat je eenvoudig bevestigt aan je broek of je draag hem om je pols. Ik draag de Fitbit Charge om mijn pols. Of ik nu wandel of huishoudelijke klusjes doe, alle stappen worden meegeteld, de hele dag door. Zo wordt ik mij bewust van mijn eigen beweging en word ik gemotiveerd om extra stappen te zetten. Welke stappenteller je kiest hangt af van wat je wilt meten.
Welke soorten stappentellers zijn er?
Stappentellers zijn er in diverse soorten en prijzen. Ze zijn er al vanaf 5 euro. Maar voor een uitgebreide exemplaar betaal je al snel honderden euro’s. Ze verschillen in functies en vormgeving. Eigenlijk zijn er 4 soorten:
- Een clip stappenteller
- Een activity tracker
- Een smartwatch
- Een stappenteller app
Een clip stappenteller
Deze eenvoudige stappenteller bevestig je met een clip aan je broek of je stopt hem in je jas- of broekzak. Hij beperkt zich meestal tot het tellen van het aantal stappen. Een enkele meet ook de afstand en het aantal calorieën. Als je alleen het aantal stappen wilt meten, is een basic stappenteller voor jou genoeg en een goedkope oplossing.
Bekijk alle clip stappentellers bij Bol.comActivity tracker
De activity tracker (sporthorloge) meet en registreert jouw trainingen en slaapgedrag. Een bijbehorende app op je smartphone analyseert jouw trainingen, waardoor je deze eventueel kunt verbeteren. Sommige modellen hebben zelfs een alarm die je herinnert om weer in beweging te komen. Activity trackers hebben meer functies, maar zijn ook veel duurder dan de clip stappentellers. Extra functies zijn bijvoorbeeld:
- hartslag meten
- afstand bijhouden
- calorieën en slaapgedrag meten
- instellen doelen
- tijd aflezen
De meest bekende merken zijn Polar, Garmin en Fitbit. Ik gebruik al enige jaren naar alle tevredenheid de Fitbit Charge 2.
Bekijk alle activity trackers bij Bol.comSmartwatch
De smartwatch is bijna te vergelijken met jouw smartphone. Je kunt het zien als een verlengstuk van jouw smartphone, alleen kleiner. De smartwatch houdt je op de hoogte van alle meldingen die op jouw mobiele telefoon verschijnen. Ook kun je bellen via dit horloge. Smartwatches hebben verder dezelfde functionaliteiten als een activity tracker.
Bekijk alle smartwatches bij Bol.comStappenteller app
Naast de stappentellers, activity trackers en smartwatches zijn er ook apps voor de smartphone beschikbaar. Google heeft zijn eigen stappenteller, de Google Fit, maar in de Play Store en Apple Store staan er veel meer. Sommige zorgverzekeraars hebben een zogenaamde gedragsbeloning en krijg je zelfs korting op je zorgpremie als je hun app gebruikt. Hoe meer stappen, hoe lager de premie. Het aantal stappen wordt dan gemeten met een door de zorgverzekeraar ontwikkelde gezondheidsapp.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een stappenteller?
Ik begon jaren geleden ooit mijn stappen te tellen met een Fitbit Flex. Dit is een vrij eenvoudige stappenteller die je om de pols draag. Ik vond (en vind) het fijn om de resultaten terug te zien in een app. De Fitbit Flex voldeed prima. De activiteitentracker trilt als ik het aantal stappen had gehaald, maar ik wilde op een gegeven moment graag meer functies, zoals slaapmeting en een klok. De Fitbit Flex heeft dat niet, maar de Fitbit Charge wel. Zoals je leest, is het voor ieder natuurlijk heel persoonlijk. Als je een stappenteller wilt aanschaffen, zou je onderstaande punten in overweging kunnen nemen:
- Betrouwbaarheid
Een stappenteller moet nauwkeurig zijn en je stappen correct registreren. - Batterijduur
Zorg dat de stappenteller een lange batterijduur heeft zodat je hem de hele dag kunt dragen zonder dat je hem hoeft op te laden. Mijn Fitbit Charge 2 hoeft maar 1 keer per week aan de oplader. Persoonlijk vind ik dat erg prettig. Ik neem mijn slaap niet (meer) op en laad hem dan ook ’s nachts op. - Extra functionaliteiten
Welke extra functies vindt jij belangrijk? Denk hierbij aan hartslagmeting, afstand, calorieënteller, slaapmonitoring, enz. - Design
Kies vooral een stappenteller die bij jou past en die prettig draagt. - Prijs
Misschien wel het belangrijkste. Welk budget heb je en welke wil je betalen om je doelen te behalen?
Conclusie
Zet de eerste stap en begin met stappen tellen. Als je net begint, kun je eerst een eenvoudige stappenteller aanschaffen, want misschien bevalt het wel helemaal niet. Ook kun je eens kijken naar een tweedehands model om het uit te proberen. Ik heb mijn Fitbit Charge 2 ooit via Marktplaats gekocht en hij doet het nog steeds naar tevredenheid.
Maar als je wel steeds gemotiveerder wordt, is het een idee om eens te kijken naar je doelen. Wat wil je dat een stappenteller voor jou moet doen? Dan is een activity tracker of een smartwatch misschien een goede keuze.
Lieve groet,